2024. április 25., csütörtök
TÖRÖKBECSE

Javítani kell a fiatalok elhelyezkedési esélyein

Együttműködéssel a fiatalok szakmai megvalósulásáig elnevezéssel pont került egy nyolc hónapon át tartó projekt végére, amelyet a törökbecsei önkormányzat Nagykikindával és a Bánát Regionális Központtal közösen valósított meg. A projekt célja az volt, hogy a fiataloknak olyan képességeit fejlesszék, amelyekre a munkaerőpiacnak szüksége van.
Branko Svilengaćin, Törökbecse alpolgármestere szerint az első munkahelyet azért nagyon nehéz megszerezni, mert a munkáltatók munkatapasztalattal rendelkező alkalmazottakat keresnek. A projektnek köszönhetően most tíz törökbecsei fiatal szerezhetett öt helyi vállalatban fizetett gyakorlatot, közülük négy személyt a gyakorlat után is alkalmaztak a cégek.
Branislav Milosav projektmenedzser arról számolt be, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával azon munkálkodtak, hogy a fiatalok tudását és képességeit összhangba hozzák a regionális munkaerőpiaci elvárásokkal. Szerbiában a munkanélküliek jelentős része pályakezdő, az észak- és közép-bánáti régióban például nagyjából hétezer munkanélküli fiatalt tartanak nyilván.
Zoran Čičulić beszámolója szerint Nagykikindán a képzés során elsősorban a korszerű mezőgazdasági és feldolgozóipari ismeretekre helyezték a hangsúlyt, de sajnálatos módon a községben a tízből csupán egy fiatal folytathatta a munkát a gyakorlati idő letelte után.
A projekt értéke 3,1 millió dinár volt, ebből 2,5 milliót a minisztérium adott, a többit pedig Nagykikinda, Törökbecse és a Bánát Regionális Központ teremtette elő.