2024. április 25., csütörtök
TAEKWONDO

Topolya volt a taekwondo fővárosa

A város rangos nemzetközi kupának adott otthont a hétvégén

Tizenöt országból 32 taekwondoklub több mint 300 sportolója érkezett Topolyára a hétvégén. A 12. Szerbia Open nemzetközi versenyt a helyi Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében szervezte meg szombaton és vasárnap a Bajsai Taekwondoklub a Szerbiai Taekwondoszövetséggel együttműködve. A találkozót megtisztelte jelenlétéveltöbbek között Kim Szung Hvan koreai nagymester, a Nemzetközi Taekwondoszövetség, az ITF főtitkára, Kim Ung Csol nagymester, a szervezet alelnöke, illetve Kim Csol Gyu, az európai szövetség képviselője is.

A selejtezőket és a formagyakorlatokat követő hivatalos megnyitón az ITF főtitkára örömét fejezte ki, hogy Szerbiában mind nagyobb figyelmet kap a sportág, és jelentős javulást vett észre, amihez gratulált, és további sok sikert kívánt a megkezdett úton. Topolya község nevében Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölte a jelenlevőket, majd megnyitotta a találkozót.

Marinko Stojaković, a fő szervező bajsai klub vezetője kérdésünkre rámutatott, hogy a topolyai kupa színvonalát a sportág vezető mestereinek jelenléte mellett az is jelzi, hogy erős nemzetközi mezőny méri össze az erejét. „Áprilisban az angliai Liverpool ad otthont a taekwondo-Eb-nek, a mi versenyünk egyfajta ráhangolódás erre”mondta a sportvezető.

Magyarországról több klub is érkezett, Czeba Mihály, a gödöllői csapat színeiben versenyző sportolók vezetője elmondta, hogy Magyarországon is egyre népszerűbb ez a küzdősport. „A harcművészetek egyre elterjedtebbek felénk is, a taekwondo pedig tekintélyes helyet foglal el ebben a kategóriában. Elsősorban az iskolások körében örvend népszerűségnek, és mind több lánysportolónk van. Múlt évben a veterán- és az ifjúsági világbajnokságon az egyik tanítványom ezüstérmet, a másik pedig bronzérmet szerzett. Rengeteg érmünk van más versenyekről is. Topolyára nem csak a küzdelem miatt érdemes eljönni, itt mindig olyan fogadtatásban részesülünk, ami a jó barátokra jellemző, ezért szívesen térünk vissza, ha úgy tetszik, haza.”

Macedóniából 15 versenyző érkezett, akiket Marjacso Lazarevszki edző kísért Topolyára. „Nem először vagyunk itt Topolyán, s mint mindig, most is az a célunk, hogy minél több éremmel térjünk haza.”

A legeredményesebb lánysportoló a fiatalabb kadétok (10–12 évesek) között a bajsai Teodora Provći, a fiúk között pedig a szlovén Gašpar Matoša lett. Az idősebb kadétok között egy szlovén testvérpár érte el a legfényesebb eredményeket, Tia Zoja Glavnik és Filip Žak Glavnik. A 14–18 évesek mezőnyében a bolgár Gergana Veszelinszka és a szlovén Simon Zajec végzett az élen. A szeniorok között a bajsai Bojana Zorić, illetve az angol Will Deiney vitte el a győztesnek kijáró serleget. A klubok versenyében a Bajsa lett a legeredményesebb 105 ponttal, a Román szövetség – Koreai Sportok Szekciója 87 ponttal követte, harmadik pedig a macedóniai Hwarang-ITF Leskoec-Ohrid csapat lett 62 ponttal.