2024. március 29., péntek

Másként folytatják a temesvári tüntetők

Taktikája és stratégiája megváltoztatását ígéri a kormányellenes tüntetők egy része Romániában. Temesváron a szervezők már bejelentették, hogy ezután tüntetés helyett vasárnaponként 18 órától a Szent György téren tartanak beszélgetéseket a korrupcióról, ami miatt az idén országos tiltakozó akció kezdődött. A nagyszebeni megmozdulások szervezője, Doru Apostol pedig azt nyilatkozta, hogy valószínűleg nem kérnek engedélyt a hatóságoktól újabb tiltakozóakciók szervezésére.

A tüntetők már hetek óta követelik a Sorin Grindeanu miniszterelnök vezette kabinet lemondását. Hivatalos források szerint vasárnap késő este több mint 2500-an vettek részt a bukaresti kormányellenes megmozduláson. A tiltakozók színes papírokból rakták ki az Európai Unió zászlaját, amelyet a fejük fölé emelve mobiltelefonokkal világítottak meg. 

Előzőleg több transzparenst emeltek a magasba, hogy mindenki jól láthassa a feliratokat, amelyekkel azt üzenték, hogy „Mi itt leszünk nap mint nap” és a „Végső megoldás: a forradalom”. A kormánypártot sem kímélték. A békés tömeg román és uniós zászlókat lengetett.

A kormányellenes tüntetések 27. napján tiltakozó megmozdulásokat tartottak az ország több városában is. Kolozsváron, Temesváron, Nagyszebenben és Brassóban százak vonultak az utcára a kabinet távozását követelve.

Romániában az utóbbi 25 év legnagyobb tiltakozási hullámát az váltotta ki, hogy a szociálliberális kormány január végén sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot. Válaszként az ország nagyvárosaiban százezrek tüntettek az intézkedés ellen, amelynek valódi célja szerintük az volt, hogy megmentse a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól. A kormány a tömeg nyomására február elején hatályon kívül helyezte a vitatott rendeletét, de az elégedetlenség azóta sem szűnt meg. A tüntetők továbbra is az év elején hivatalba lépett Grindeanu-kabinet távozását követelik.

A korrupcióellenes hatóság (DNA) közben a legfőbb ügyészségre bízta annak a vizsgálatnak a folytatását, amelyet a tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelettel összefüggésben kezdeményezett bűnpártolás, iratok megsemmisítése, csalás és szándékos félretájékoztatás gyanújával. A DNA tegnap közölte: azért adta át az ügyet, mert nem talált bizonyítékot a feljelentők által jelzett korrupciógyanúra, de a januári kormányülésen elfogadott rendelet váratlan napirendre tűzésénél több bűncselekmény is történt, amelyeket a legfőbb ügyészség hivatott kivizsgálni.