2024. április 25., csütörtök

Donald Trump elmondja első beszédét az Unió állapotáról a kongresszusban

Donald Trump amerikai elnök kedden este, helyi idő szerint kilenc órakor mondja el első elnöki beszédét az Unió állapotáról a Kongresszusban.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az Unió állapotáról szóló beszéd mindig is az amerikai politika egyik méltóságteljes eseménye volt. Az elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről. Az ünnepélyes eseményen a képviselők és a szenátorok mellett jelen lesznek a kormányzat tagjai, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelső bíróság bírái és az amerikai közélet tekintélyes személyiségei. A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer azt ígérte, hogy Trump elnök üzenete a Kongresszushoz és a nemzethez "az amerikai szellemiség megújításáról" szól majd, Kellyanne Conway, a Fehér Ház tanácsadója pedig a Fox televízióban azt fejtegette, hogy az elnöki beszéd nem lesz unalmas, "mert Donald Trump nem unalmas".

A beszédet, mint ahogyan a beiktatási beszédet is, Stephen Miller írja, de - a Fehér Ház közlése szerint - más hangnemű lesz mint a január 20-i beiktatáson elmondott volt. A beiktatási beszédben ugyanis Amerika hanyatlását emelte ki az elnök, míg az Unió állapotáról szólva - kormányzata eredményeit és terveit hangsúlyozva -, kifejezetten optimista lesz.

Donald Trump várhatóan felsorolja elnöksége eddigi negyven napjának eredményeit, és cselekvést ígér majd: munkahelyteremtést, nagyszabású adóreformot, adócsökkentést a középosztálynak és a vállalkozásoknak, az egészségbiztosítás új rendszerének kidolgozását, erősebben védett határokat, az érvényben lévő törvények következetes betartatását, és általában felvázolja majd a jövő évre tervezett gazdasági és társadalmi reformokat, nem hagyva ki a külpolitikai elképzeléseket sem. A mindenkori elnöki beszédre hagyományosan válaszol az ellenzékben lévő párt képviselője. Ez alkalommal azonban nem egy, hanem két demokrata párti politikus mond majd "válaszbeszédet": Kentucky állam volt kormányzója, Steve Beshear és egy bevándorlási aktivista, Astrid Silva, aki spanyolul beszél majd.