2024. április 19., péntek

Mali csak a „jó újságíróknak” nyilatkozik?

A belgrádi polgármester „igazi fantomként” járja a sajtótájékoztatókat a Ne fojtsuk meg Belgrádot! csoportosulás szerint

Közleményben hívta fel a Ne(da)vimo Beograd! (Ne fojtsuk meg Belgrádot!) polgári kezdeményezés a nyilvánosság figyelmét arra, hogy Siniša Mali, Belgrád polgármestere az utóbbi időben több olyan eseményen vett részt, melyeket egyes médiumok számára nem is jelentettek be. A szervezet véleménye szerint ennek az a magyarázata, hogy ekképpen szerette volna elkerülni a számára kényes kérdéseket a különböző botrányokkal kapcsolatban, melyeket a nyilvánosságban a nevéhez kötnek. Korábban a bűnözés és korrupció felderítésével foglalkozó hálózat (KRIK) is arról tudósított, hogy Mali kerüli az újságírókat, amióta volt felesége, Marija Mali nyilatkozott a KRIK-nek és azt állította, a belgrádi városvezető a felelős a savamalai éjszakai álarcos épületrombolásért. Erről állítólag maga vallott egy nyaralás során akkori nejének.

„Siniša Mali polgármester az utóbbi hetekben valódi fantomként járja a sajtótájékoztatókat és egyéb rendezvényeket. A polgármester részvételét a leggyakrabban be sem jelentik, ha pedig nyilatkozik, azt csak arra alkalmas újságírók előtt teszi. A taktika teljesen világos: titkolózni, hallgatni, s abban reménykedni, hogy mindent elfelednek majd” – áll a Ne fojtsuk meg Belgrádot! közleményében.

Mali bejelentetlenül vett részt a belgrádi idegenforgalmi vásár megnyitásán, járta be a Kombank Aréna új épületrészét, mutatta be a kommunális rendőrség munkajelentését, és beszélt a FEST rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A polgári tömörülés szerint érthető, hogy így viselkedik valaki, aki politikai karrierje során annyi botrányt hagyott maga után. Felsorolásukban közlik: a doktori disszertáció plagizálása, offshore számlák birtoklása külföldön, kétes körülmények között szerzett több tíz bulgáriai lakás, ingatlan-adatok rejtegetése a Korrupcióellenes Ügynökségtől, családon belüli erőszakkal kapcsolatos vádak, bűnözők védelmezése a polgárok megkötözése mellett lezajlott éjszakai álarcos épületrombolás során Belgrádban – mind-mind Mali nevéhez köthető történések.

Azt üzenték a polgármesternek, hogy a szigorúan ellenőrzött média idejében az újságírók egy része elől bizonyára sikeresen el tud rejtőzni, a polgárok elől azonban már nem fog tudni, ezért felszólították, hogy haladéktalanul mondjon le városvezetői tisztségéről.