2024. április 19., péntek

Egy év alatt 38 000-rel csökkent a lakosság lélekszáma

A nem kívánt terhességek száma alapján Szerbia európai élvonalban

Szerbiában nem veszik jegyzékbe az összes terhességmegszakítást, mert ezeknek a nagy részét magánklinikákon végzik el. Sok községben és városban csökken a lakosság lélekszáma, az ország fokozatosan elöregszik. Egyebek között erről beszélt Slavica Đukić-Dejanović demográfiai kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter a minap Belgrádban a Városok és Községek Állandó Értekezletének ötödik ülésén.

– Mivel a terhességmegszakítások nagy hányadát privát klinikákon végzik el, nem tudjuk nyilvántartani az összes terhességmegszakítást. Sajnos a nem kívánt terhességek száma alapján az európai élvonalba tartozunk. A témát be kell iktatni a tantervekbe, és a közegészségügyi intézeteknek is külön figyelmet kell fordítaniuk rá – mondta a miniszter asszony. Rendkívül aggasztónak tartja, hogy évről évre csökken az ország lakosságának a lélekszáma: 2016-ban 38 000-rel kevesebben éltek az országban, mint egy évvel korábban, és félmillióval kevesebben, mint 2000-ben!

Đukić-Dejanović szerint a 2011-ben tartott népszámlálás adatainak elemzése arra enged következtetni, hogy különösen az első és a második gyermek születése a problematikus, valamint hogy a biztonságos anyagi hátterű nők nem bíznak a partnerükben, ezért nem is vállalnak gyermeket. A szülőképes nőknek kb. a 10 százaléka meddő. A miniszter kiemelte, hogy az állam már finanszírozza a harmadik mesterséges megtermékenyítési próbálkozást is. Tavaly 4616 ilyen beavatkozást végeztek el 11 privát és 5 állami klinikán. Az országban 1000 lakosra átlagban 9 gyermek születik, és 15 hal meg. Évről évre öregebb a lakosság, pillanatnyilag 42,7 év az átlagéletkor. A nők várható élettartama 77 év, a férfiaké 72 év.

A népesedéspolitikai ügyekkel megbízott kormánytag kijelentette, hogy minden önkormányzatban működnie kell demográfiai tanácsnak, valamint hogy a köztársasági kormány megalakította a Populációs Kérdések Tanácsát, melyet Aleksandar Vučić kormányfő vezet.

Az önkormányzatok képviselői azt hangsúlyozták, senki sem várhatja el a gyermekvállalást a munka és lakás nélküli fiatal pároktól. Számos nagyobb településen az is gondot okoz, hogy helyhiány van a bölcsődékben, óvodákban.

A Városok és Községek Állandó Értekezletének ülésén részt vett egy hivatalos kínai küldöttség is.