2024. április 25., csütörtök

Branislav Brana Crnčević utca lesz Palicson

Az utca lakói támogatták, a Horvát és a Magyar Nemzeti Tanács ellenezték az ötletet

Több mint ötven napirendi pontról szavaztak hétfőn a városi képviselő-testület ülésén a képviselők, mely azzal vette kezdetét, hogy a képviselő-testület elnöke kihirdette, hogy Josipa Ivanković, a Mozgalom a polgári Szabadkáért csoport tagja és Igor Petrov független képviselő csatlakoztak a Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjához, illetve a nemrégiben elhunyt Slavko Parać helyére Danijel Kovačić került a Demokrata Párt által vezetett koalíció soraiból.

Nagy vitát váltott ki a szabadkai közvállalatok alapszabályának és működési tervének elfogadása. Maglai Jenő, a Mozgalom a polgári Szabadkáért csoport frakcióvezetője rákérdezett, mivel magyarázzák, hogy egyes közvállalatok esetében a 2017-es évben tervezett nyereség jelentősen kevesebb a tavalyi évben megvalósítottnál, illetve rámutatott, egyes éves programokban irreálisan magasak a költségek a tavalyi évhez képest.

(Archív)

(Archív)

– 2016-ban a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat nyeresége 79 millió dinár volt, az idén mindössze 38 milliós nyereség megvalósítását tervezik, és az idén kevesebb szemét összegyűjtését vették tervbe, mint tavaly, holott hosszú távon annak növekedését irányozták elő, és nem értem, a Regionális Hulladéktároló miért nem szerepel valamilyen formában a programban, mert amikor az idén megkezdi működését, az reformokat von maga után a hulladék összegyűjtése és tárolása kapcsán. A Parking Közvállalat tavaly 25,3 millió dinárt irányozott elő fejlesztésekre, de ebből csupán 5,8 milliót költöttek erre a célra, az idei évre pedig mindössze tizennégy új parkolóhely kialakítását vették tervbe. A Szabadkai Gázművek tavaly 91,5 millió dináros nyereséget valósított meg, azonban az idei év tervezett nyeresége mindössze 42 millió dinár. Hogyan lehetséges ez? – tette fel a kérdést Maglai Jenő. Többek között rámutatott, a Gázművek idei üzemanyagköltsége két és félszer magasabb a tavalyinál, a tiszteletdíjakra hatszor többet szánnak, mint tavaly, egyéb szolgáltatások cím alatt, amiről nem lehet tudni, mit takar, nyolcszor többet költenek az idén, 300 százalékkal több építési munkálatot terveznek, mint tavaly, a 14 millió helyett pedig 40 millió dinárt fordítanak beruházásokra, de azok nagyságukat tekintve nem haladják meg a tavalyit, s a gázórák leolvasására dupla akkora összeget szánnak, mint tavaly – sorolta Maglai.

Slobodan Milošev, a Köztisztasági Közvállalat igazgatója elmondta, az összegyűjtött hulladék menyisége azért kevesebb, mert a Regionális Hulladéktároló hamarosan megkezdi munkáját, ezért azt nem a Válogató Központ keretében fogják végezni, a tervezett nyereség pedig azért lesz kevesebb az idei évben, mert komoly javítási munkálatokra és beruházásokra készülnek, majd Kern Sólya Mária a VMSZ képviseletében reagált Maglai Jenő kritikáira.

– A Szabadkai Gázművek tavalyi évi nyeresége nem volt reális, és nagyon sok fejlesztésre, munkálatra nem került sor, így a költségek is kisebbek voltak, azonban ezeket a munkálatokat az idén el kell végezni, ami költségnövekedéssel jár és csökken a tervezett nyereség is – mondta.

Az ülésen megszavazták a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap megszűnését, a Környezetvédelmi Alap eszközeinek idei évi felhasználásának programját, a 2017-es évre vonatkozó foglalkoztatási akciótervet, és az úthasználati díj bevezetését is. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgató- és felügyelőbizottsága kapcsán Maglai Jenő feltette a kérdést, hogy miért nem a polgármester, azaz a végrehajtó hatalom vezetője van a bizottság élén, ahogy az a múltban gyakorlat volt, a polgármester törvényes hatásköre a végrehajtó hatalom irányítása, s minden beruházás feletti ellenőrzés is, s az nem a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője erre reagálva elmondta, nincs olyan törvény, mely kimondaná, hogy a polgármesternek kellene a Zsinagóga építési munkálatait felügyelni, s azért Bunford Tivadar, a vkt elnöke kapta ezt a funkciót, mert egy korábbi képviselő-testületi ülésen ezt így szavazták meg. Maglai szerint viszont azért került erre sor, mert a Zsinagóga felújítására a pénz Magyarországról jön, s ezért a VMSZ-nek kell azt felügyelnie.

A képviselők megszavazták, hogy Palicson a Vikend település utca nevét Branislav Brana Crnčevićre változtassák, amit az utca lakói is támogattak, azonban a szavazás előtt ehhez kapcsolódóan is vita alakult ki. Az ellenzék több képviselője is úgy ítélte meg, hogy bár Branislav Brana Crnčević irodalmi munkássága alapján megérdemelné, hogy utcát nevezzenek el róla, ezt az ötletet sem a Horvát Nemzeti Tanács, sem a Magyar Nemzeti Tanács nem támogatta, továbbá nem szabad elfeledkezni róla, hogy Crnčević közel állt Slobodan Miloševićhez, Radovan Karadžićhoz, a radikálisokhoz, és aki nacionalista, gyűlöletkeltő ember volt. Az SZHP tagjai kiálltak az író emléke és munkássága mellett, Nágel János pedig ezzel kapcsolatban kijelentette, Crnčević mellett szólnak érvek és ellenérvek is, éppen ezért a VMSZ tartózkodni fog a szavazás alkalmával.