2024. április 25., csütörtök

Napirenden a Népkert rendezése

Ülésezett a zentai községi képviselő-testület

A távfűtés kérdése és a Népkert majdani rendezése váltotta ki a legnagyobb vitát a zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén. A maratoni ülésen több mint harminc napirendi pontról tárgyaltak a képviselők.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A távfűtés kérdése a zentai Elgas Közvállalat 2017. évi üzletviteli programjának megvitatása során került előtérbe. A program ismertetését követő vita során az ellenzéki képviselők a távfűtés problémáival kapcsolatos észrevételeiknek, illetve kritikáiknak adtak hangot, a hatalmi többség képviselői pedig azt hangsúlyozták, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy mielőbb hosszú távú megoldás születhessen a távfűtéssel kapcsolatos problémákra. A személyeskedésektől sem mentes vita során heves szóváltás alakult ki a képviselők között a fűtés díjának megfizettetéséről. Lőrinc László, a vállalat főkönyvelője a program részleteinek ismertetésekor cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a vállalat a távfűtés-szolgáltatás díjának emelését tervezné.

A Népkertről a terület egyes részeire vonatkozó szabályozási terv kidolgozásának megkezdéséről szóló rendeletjavaslat kapcsán alakult ki vita, amelynek során az ellenzéki képviselők az előzetes megbeszélések és közviták lefolytatásának fontosságára hívták föl a figyelmet, annak érdekében, hogy minél nagyobb konszenzus születhessen a kérdésben. Tuza Valéria, a közigazgatási hivatal illetékese, a javaslat beterjesztője elmondta, mindenkitől várják majd az ötleteket, amelyeket igyekeznek beépíteni a rendezési tervbe. Ceglédi Rudolf polgármester felszólalásában kiemelte, az eljárás elindításával régi mulasztást próbálnak pótolni, és az a céljuk, hogy tervszerűen álljanak hozzá a Népkert majdani rendezésének kérdéséhez. Arra buzdított mindenkit, akinek elképzelései vannak a Népkerttel kapcsolatban, hogy jelentkezzenek az illetékes szerveknél az ötleteikkel. A polgármester reményének adott hangot annak kapcsán, hogy mielőbb elkészülhet a terv, és azt követően megkezdődhet a Népkert fejlesztése. A javaslatot végül egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Az ülés kezdetén egyébként Tatjana Balo, a testület elnöke bejelentette, 2017. január 31-én Mirjana Vukanić hivatalosan is csatlakozott a Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjához, így a hatalmi többség részét képező Szerb Haladó Pártnak jelenleg hét, míg az ellenzék soraiban helyet foglaló Demokrata Pártnak négy képviselője van a testületben.

Rácz Szabó László sürgősségi eljárásban szerette volna napirendre tűzni a Thurzó Lajos Magyar Művelődési Központ megalapításáról szóló rendeletjavaslatot, a képviselők azonban 10 igen, 12 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett elutasították a kezdeményezését.

A képviselők elfogadták a község statútumának megváltoztatásáról szóló rendeletjavaslatot, amelynek meghozatalára a beterjesztő szerint a hatályos jogszabályokkal való összehangolás érdekében volt szükség. Ugyanakkor hosszas vita után levették napirendről a község vagyonjogi ügyészségéről szóló rendeletjavaslatot, a község sportfejlesztési programjának meghozataláról szóló végzésjavaslatot, illetve a sportklubok finanszírozásáról szóló rendeletjavaslatot is. Az ellenzéki képviselők több ízben is nehezményezték a testület elé kerülő anyagok nem megfelelő előkészítettségét, illetve a magyar nyelvű szövegekben fellelhető hibákat. Rácz Szabó László egyenesen magyarellenesnek nevezte a testületet, amit a képviselők közül többen is kikértek maguknak.

Az ülésen módosították a nyilvános parkolókról, a zöld közterületekről, a csatornázásról, a közlekedés műszaki szabályozásáról, a nyilvános vízvezetékekről, a kutyák és macskák tartásai feltételeiről, a háziállatok tartásának a feltételeiről, valamint a parlagfű megsemmisítésének mércéiről szóló rendeleteket, mégpedig olyan módon, hogy a vonatkozó jogszabályokkal összhangban az illetékes szerveknek ezentúl nem a különféle határértékek között kell majd kiszabniuk a szabálysértések miatt járó büntetéseket, hanem előre meghatározott díjszabás szerint. Ez magánszemélyek esetében 12 ezer, vállalkozók esetében 35 ezer, jogi személyek esetében pedig 75 ezer dinárt jelent majd. Zsoldos Ferenc javasolta, hogy a korábbi minimális összeget határozzák meg állandó összegként, ám a testület végül elutasította ezt a kezdeményezést.

Elfogadták a hőenergiával kapcsolatos rendelet módosítását; a község területén az utcákról, valamint a községi és kategorizálatlan utakról szóló rendelet módosítását; az állami földek bérbeadásában illetékes szerv kijelöléséről szóló rendelet módosítását; jóváhagyták a kommunális vállalat idei programját is. A képviselők elfogadták továbbá a Zentai Történelmi Levéltár 2017. évi munkaprogramját és pénzügyi tervét, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének munkatervét, a Gyermekjogi Tanács 2016. évi munkajelentését, valamint a rendkívüli helyzetek községi törzskara munkatervjavaslatát; kinevezték a levéltár igazgatóbizottságának és felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, valamint több bizottságban és igazgatóbizottságban is eszközöltek személyi változásokat.