2024. március 28., csütörtök

Tönkretették a Napfény tanyát

A migránsok hatalmas károkat okoztak a tanya tulajdonosának

A tél folyamán teljesen lelakták a magyar–szerb zöldhatártól mindössze 500 méterre álló Napfény tanyát (Sunčani salaš) az ott időző migránsok. Zoran Gabrić, a tanya tulajdonosa elkeseredve mutatta, hogy az elmúlt hetekben milyen pusztítást végeztek az épületekben, amit tudtak, eltüzeltek, több helyen lerombolták a falakat, szintúgy a tető egy részét.

A gerendák egy részét is feltüzelték (Fotó: Gergely Árpád)

A gerendák egy részét is feltüzelték (Fotó: Gergely Árpád)

– Öt éve van a család tulajdonában ez a tanya. Azzal a céllal vettük meg, hogy itt majd egy organikus farmot hozzunk létre, ugyanis húsz évvel ezelőtt itt működött az akkori Jugoszlávia, majd Szerbia első organikus farmja, s ezt szerettük volna idővel újraéleszteni. Az épület ugyan lakatlan volt, de voltak itt bútorok, szerszámok, működő mosdó. Több hétig tartott a kemény tél, akkor természetesen én sem jártam a tanyán, és amikor mintegy két hete ismét kilátogattam ide, ez a látvány fogadott. A migránsok pár hét alatt teljesen tönkretettek mindent – mondta Zoran Gabrić.

Mindkét épületben erős, csípős füstszag terjeng, a falak kormosak, de még kívülről is azonnal szemet szúr, hogy odabent tűz égett. Mindegyik helyiség padlóján felfedezhető a tűzrakás nyoma, hamu, törmelék és szemét fogadja a belépőt, a ház körül ürülék és vizelet nyoma. Az ide behúzódó migránsok még azokat a helyiségeket sem kímélték, így a mosdót sem, amelyek nem szolgáltak semmilyen eltüzelhető tárggyal. A tanya tulajdonosa elmondta, a migránsok minden faanyagot, amit csak találtak, eltüzeltek, felszedték a fapadlót, kiszedték az ablak- és ajtókereteket, feltüzelték a bútorokat. Ahol pedig nem szedték ki az ablakkeretet, ott sorra betörték az üvegeket. Egy helyen ledöntötték a falat is, talán azért, hogy egyszerűbb legyen az épület hátsó részébe átjárni, s ne kelljen körbemenniük, ugyanis innen szedték le és hordták előre a tető gerendáit és a stukatúrt, a tetőről leszedett cserepeket pedig szétdobálták, sokat is össze is törtek.

A falat is kidöntötték (Fotó: Gergely Árpád)

A falat is kidöntötték (Fotó: Gergely Árpád)

– Egyszerűbb volt nekik eltüzelni a tetőgerendákat, mint innen az erdőből hozni fát, ami alig pár lépésre van a tanyától. A másik objektum egyfajta főépületként szolgált, itt egy régi, külső tüzelésű parasztkemence állt. Ahelyett, hogy ebben tüzeltek volna és akkor fel is melegedhettek volna, az egészet szétverték. Azt még megértem, hogy nem tudták, mire való a kemence, hogyan kell használni, de nem tudom felfogni, miért kellett tönkretenni. A zöldhatár innen mintegy ötszáz méterre van, ahol drótkerítés állja a migránsok útját. Először 2015 második felében vettük észre, hogy a tanyán húzzák meg magukat a migránsok. Akkor nem is szóltunk semmit, hiszen nem használtuk a házat, így nem bántuk, hogy itt lelnek menedékre, de ahogy múlt az idő, egyre nagyobb kárt csináltak. Többször is szóltam a rendőrségnek és a határrendőröknek, hogy a tanyán migránsok tartózkodnak, néha el is viszik őket, de mindig jönnek újabbak. Szerintem ez a tanya és a GPS koordinátái szerepelnek az ő térképükön, vagy egymást értesítik, hogy itt közel a zöldhatárhoz meghúzhatják magukat, de könnyen lehet, hogy az embercsempészek hozzák ide őket, hiszen közel s távol nincs itt senki, nincs másik ház, nem járnak erre emberek, a tanya használaton kívül van és karnyújtásnyira van a határ – magyarázta Zoran Gabrić.