2024. április 23., kedd
KICSIKRÓL NAGYOKNAK

A természet fejlődésre gyakorolt hatása

Manapság már abban a korban élünk, amikor  a gyerekek egyre több időt töltenek a TV, a számítógép és a különböző technikai vívmányok előtt. Emellett iskolai teendőikre is oda kell figyelniük, teljesíteniük kell a szakkörökön, így bizony nem sok idő jut a kötetlen szabadidős tevékenységekre. Mindez sokkal inkább lefoglalja őket, mint az, hogy a friss levegőn játszanak.

Emlékezzünk csak vissza, milyen is volt az, amikor leesett a friss hó, azonnal szaladtunk a környékbeli dombra szánkózni, hóangyalkázni vagy hóembert építeni. Aztán alig vártuk, hogy megérjen a májusi cseresznye, és fára mászhassunk a friss gyümölcsért. Néhány generációval ezelőtt mindez teljesen természetes volt. A lurkók szabadidejük nagy részét kint töltötték, mindeközben szorosabb kapcsolatot alakítottak ki a természettel, és megtapasztalták a környezet nyújtotta lehetőségeket. Egyes felmérések arról tanúskodnak, hogy a mai szülők 70 százaléka társaikkal a természetben töltötték gyermekkoruk nagy részét. Ez mára viszont jelentősen megváltozott. A gyerekek természethez fűződő kapcsolatát az elmúlt évtizedekben erőteljesen  befolyásolta a rohamos technikai fejlődés.

Manapság ezért talán még fontosabb, hogy a szülők kimozdítsák gyermekeiket, és azok megtanuljanak felszabadultan játszani a természetben. Olyan helyeken, ahol nincsenek előre felépített játékok, hinták és libikókák, hanem egyszerűen csak lehetőségük nyílik felfedezni a természet ezernyi csodáját. A gyerekek ilyen környezetben saját tapasztalataikból tanulhatnak, ahogy azt szüleik tették. Emellett a szabad levegőn szaladgálás fejlesztő hatású, ugyanis a mozgás segíti az idegrendszer fejlődését. Természetesen nem csak a mozgás miatt hasznos a természetben eltöltött idő. Javítja a tanulási zavarokat, jelentősen fokozza a kreativitást, és jótékony hatással van a közérzetre, egy szóval a lelki egészségre. A testi és lelki fejlődésben betöltött szerepe kétségtelen. Már félórányi szaladgálás is jó hatással van a kedélyállapotra és önbizalomra. A kinti játék ezen kívül javítja a problémamegoldó képességet, a koncentrációt, az önfegyelmet, valamint segíti az együttműködés és a rugalmasság kialakulását. Ehhez pedig semmi másra nincs szükség, csak egy kis akaraterőre, és a szülőkre, hogy megmutassák gyermekeiknek mennyi apró felfedeznivaló csodát és mókát rejt a természet.