2024. március 28., csütörtök

Nem találtak veszélyes anyagot a repülőtéren, ahol idegméreggel megölték Kim Dzsong Namot

Nem találtak veszélyes anyagot a Kuala Lumpur-i repülőtéren, ahol február 13-án idegméreggel megölték Kim Dzsong Namot, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsong Un féltestvérét - jelentette be vasárnap a malajziai rendőrség. A méreg 15-20 perc alatt végzett az áldozattal.

Vegyi, biológiai, radiológiai csapatok tagjai vizsgálták végig védőfelszerelésben a terminált, ám nyomát sem lelték a VX idegágensnek vagy más veszélyes, fertőző anyagnak. A rendőrség három területet zárt le, a támadás helyszínét, a mosdót, ahol az egyik gyanúsított kezet mosott, valamint azt az útvonalat, amelyen az áldozatot kórházba szállították. A kétórás művelet után a helyszínt biztonságosnak nyilvánították.

Ugyancsak vasárnap a malajziai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy további halottkémi vizsgálatok megerősítették azt a pénteki hírt, amely szerint a vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozhatta Nam halálát: nagyon hamar nagyon súlyos bénulást idézett elő, amely végzett a férfival. Namnak a szemén és az arcán csak a második boncoláskor fedezték fel a rendkívül veszélyes anyag nyomait.

Subramaniam Sathsasivam malajziai egészségügyi miniszter elmondta, akkora volt a méreg dózisa, hogy az 15-20 perc alatt végzett a férfival. Tíz milligramm VX idegméreg már halálos, vélhetően ennél többet alkalmaztak nála. Egy ilyen dózis annyira magas, hogy a szívére, a tüdejére, minden szervére hatással lehetett - hangsúlyozta a tárcavezető.  

A minisztérium közlése szerint a merénylet óta, csaknem két hete senkin sem mutatkoztak VX-mérgezési tünetek, és a repülőteret átvizsgálók közül sem lett rosszul senki.

A VX meglehetősen stabil, olajos állagú, nehezen párolog, ezért félő volt, hogy ha maradt belőle a repülőtéren, akkor másokban is kárt tehetett.

A repülőtér igen forgalmas, a szóban forgó kettes terminálján tavaly 27 millió utas fordult meg.