2024. április 19., péntek

Hollywoodi sztárok Trump ellen

Hollywoodi sztárok tüntettek együtt százakkal a kaliforniai Beverly Hillsben a vasárnapi Oscar-gála előtt, hogy tiltakozzanak Trump bevándorlási politikája ellen.

A megmozdulást egy tehetségeket menedzselő ügynökség szervezte, ami támogatja a szabadságjogokért való küzdelmet.

A színészek közül Michael J. Fox is felszólalt a növekvő intolerancia és a részvét hiánya ellen.

Jodie Foster színésznő arról beszélt, hogy bár eddig politikailag inaktív volt, most már nem lehet annak maradni:

– Jól tudjuk, hogy a demokrácia elleni első támadás a szabad kifejezés és a szabadságjogok gyengítése. Sajnos tényleg jól simerjük ezt, mivel a történelem ismétli önmagát. Ezért itt az idő, hogy ellenálljunk! Most nekünk kell megmutatnunk, hogy nem hagyjuk ezt válasz nélkül! Tudatnunk kell a megválasztott tisztségviselőinkkel, hogy mi a dolguk! – szónokolta Jodie Foster.

A színésznő felszólalását mondatonként szakította félbe taps.

A tüntető tömegben feltűntek az amerikai elnök támogatói is. Szerte az Egyesült Államokban nagy vitát kavar, hogy Trump újabb beutazási korlátozásokat készül hozni.

– Szerintem szükséges szigorúan ellenőrizni a határainkat. Ideje egy kicsit lassítani, és a jobb haladásért tenni, illetve időt adni az elnöknek, hogy lássuk, miként érvényesül a politikája – mondta Trump egyik támogatója, Todd Hurlburg.

Az Oscar-díj idegennyelvi kategóriájában jelölt öt filmjének rendezői közösen ítélték el a “fanatizmus és nacionalizmus túlzó hangulatát”, amit az Egyesült Államokban és a világ más részein is tapasztalnak.