2024. március 29., péntek

Duterte elnök ellen tüntettek Manilában a Marcos-diktatúra bukásának évfordulóján

Néhány ezer baloldali és demokráciapárti aktivista emlékezett meg szombaton Manilában a Ferdinand Marcos volt Fülöp-szigeteki diktátor hatalmát megdöntő 1986-os lázadás évfordulójáról, hogy felhívják a figyelmet Rodrigo Duterte hatalmon lévő elnök szerintük diktatórikus törekvéseire, és tiltakozzanak brutális kábítószer-ellenes hadjárata ellen.

A tüntetők egyúttal ismét elítélték az elnök döntését, amellyel lehetővé tette Marcos földi maradványainak a nemzeti hősök temetőjébe történt ünnepélyes áthelyezését.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A néhány ezer aktivista a lázadás emlékére állított Népi Hatalom emlékműnél tüntetett. Harmincegy éve itt, Manila központi sugárútján gyűlt össze több millió tüntető, hogy békés úton megdöntse Marcos nepotikus, a közvagyont súlyosan megdézsmáló és az emberi jogokat tömegesen megsértő rendszerét.

Duterte elnök kormánya pénteken visszafogottan emlékezett meg az évfordulóról a főváros legnagyobb laktanyájában. Az eseményen meg sem jelent Duterte, aki tavaly - a heves tiltakozások ellenére - jóváhagyta Marcos hősöknek kijáró újratemetését.

A szombati tüntetés szónokai elítélték azt a több ezer gyilkosságot, amelyet a rendőrség követett el a Duterte által tavaly júniusi hivatalba lépésekor meghirdetett drogellenes hadjárat keretében, és az elnök több más politikai húzását, köztük a halálbüntetés és a nyilvános akasztások visszaállításának szorgalmazását.

A tiltakozók, élükön a Marcos-rezsim idején börtönbe vetett Bonifacio Ilagan drámaíróval, először az országos rendőrparancsnokság elé vonultak, ahová a hatóságok pénteken bevitték Duterte államfő egyik legélesebb hangú bírálóját, a drogkereskedelem vádjával őrizetbe vett Leila de Lima ellenzéki szenátort, volt igazságügyi minisztert. Beszédében Ilagan a kábítószer-használók tömeges megölése kapcsán élesen elítélte az elnök drogellenes hadjáratát jellemző "büntetlenség kultúráját".

A megmozduláshoz mintegy kétezer másik tüntetővel együtt csatlakozott Benigno Aquino volt elnök is, aki mindenekelőtt Leila de Lima védelmében emelte fel szavát.

A szenátor asszony 2009-ben még a Fülöp-szigeteki emberi jogi bizottság vezetőjeként vizsgálatot indított az akkor Davao polgármesteri tisztét betöltő Rodrigo Duterte ügyében, akit máig azzal gyanúsítanak, hogy halálosztagokat működtetett feltételezett bűnözők és utcagyerekek megyilkoltatására.

A szombati tüntetésről szóló televíziós híradásokban egyebek közt az látszott, hogy a manilai rendőrség vízzel locsol mintegy száz tüntetőt, hogy visszaszorítsa őket. Az incidensben azonban senki sem sérült meg.