2024. április 24., szerda

Montenegrónak az EU-ban a helye

Hamarosan Budapest–Podgorica légi járat indul

Montenegrónak az Európai Unióban van a helye, az ország felkészült, hogy a közösség tagja legyen – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő pénteken az Országházban, miután tárgyalást folytatott Duško Marković montenegrói miniszterelnökkel.

Duško Marković és Orbán Viktor a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Duško Marković és Orbán Viktor a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

„Ha a belső problémáink az Unión belül nem fognák le a kezünket, és nem lassítanának bennünket, Montenegrónak már lényegében az előszobában vagy egyetlen lépésre kellene lennie csak a teljes jogú tagságtól. A magyar kormány azt tartaná igazságosnak, elvszerűnek és kívánatosnak, ha Montenegró mihamarabb kapcsolódhatna az EU-hoz – mondta Orbán.

A pénteki tárgyalást barátinak és sikeresnek minősítő kormányfő hangsúlyozta: a két ország kapcsolatát semmilyen nehézség nem terheli, Magyarországon sikeres országként tartják számon Montenegrót, ahová több komoly beruházás és sok turista érkezett Magyarországról.

A magyar befektetések Montenegróban kifejezetten sikeresek – folytatta, jelezve, hogy az előttünk álló évtized a magyar tőkebefektetések évtizede lesz a Balkán térségében, Montenegró pedig kiemelt célpont ebből a szempontból.

Duško Marković megköszönte az országa EU- és NATO-integrációjának eléréséhez nyújtott magyar kormányzati támogatást. Jelezte, arra számítanak, hogy hamarosan a még hátralévő négy ország is ratifikálja NATO-csatlakozásukat, és így az észak-atlanti szövetség májusi csúcstalálkozóján már a 29. tagállamként vehetnének részt.

Marković kormánya külpolitikájának fő céljaként a békés szomszédpolitikát jelölte meg, hozzáfűzve, hogy a párbeszéd hívei erősíteni akarják a nyugat-balkáni együttműködést.

A magyar–montenegrói kapcsolatokat a miniszterelnök elsőrendűként jellemezte, szorgalmazva, hogy mielőbb ülésezzen a két ország közötti gazdasági vegyes bizottság. Támogatóan szólt arról a lehetőségről, amely alapján 45 millió eurós eximbanki forrást kaphatnak vállalkozásfejlesztésre.

A miniszterelnökök jelenlétében három megállapodást is aláírtak. Az egyik a két főváros, Budapest és Podgorica közötti közvetlen légi járatról szól, amely Orbán szerint akár már tavasszal megindulhat.