2024. március 28., csütörtök

Hajtóvadászat a borítékok után

A polgárok panaszkodnak, az állami szervek képviselői pedig cáfolnak és hárítanak

Javában zajlik a szerb kormány nyereményjátéka, az emberek gyűjtik a fiskális számlákat, és izgatottan szemrevételezik a héten közzétett nyereménylistát. Hat belgrádi lakás – ezekből egy a most épülő Belgrád víziváros luxuskomplexumban –, New York-i, párizsi és belföldi utazások, személygépkocsik, háztartási gépek és még életbiztosítás is akad a Vedd el a számlát, és nyerj! nyereményjáték szervezőinek puttonyában. Egy dolog azonban hiányzik, méghozzá a boríték, amelyben a számlákat és a kártyás fizetés alkalmával kapott bizonylatokat lehetne postázni. Mivel a nyereményjátékban kizárólag ezekkel az egységesített borítékokkal lehet részt venni, a nyereményjáték egyik kulcsfontosságú feltétele nem teljesül.

Lapunk munkatársai saját maguk győződtek meg arról, hogy Vajdaság több településén is hiánycikk ez a boríték. A hét elején és közepén Szabadka egyik postáján sem találtunk, Kishegyes község postahivatalaiban úgyszintén nem volt, de Topolyán és Bácsgyulafalván sem. Olyan postahivatalban is jártunk, ahol kinevettek bennünket, hogy „ugyan már, miféle borítékokat akarunk mi, már hét-tíz napja nem érkezett egy sem, és nem is fog”. Mindezzel párhuzamosan továbbra is olyan hírek kapnak szárnyra, hogy egyesek nagyobb mennyiségben szerzik be a borítékokat, és 50, esetenként 100 dinárért árulják az utcán. A hét elején állítólag Szabadkán is lefüleltek egy borítékokkal üzérkedő orgazdát.

Kérdéseinkkel, hogy miért nincs boríték a postahivatalokban, és mikor lesz, először a nyereményjáték egyik lebonyolítóját, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumot kerestük fel. A sajtószolgálat munkatársa végig sem hallgatott bennünket, azzal szakított félbe, hogy nem illetékesek a borítékok ügyében. Megjegyzésünkre, hogy szervezőként és lebonyolítóként hogyhogy nem illetékesek a nyereményjáték egyik alapfeltétele teljesülésének tekintetében, megkértek bennünket, hogy kérdéseinket küldjük el írásban. A válaszokból kiderült, hogy a borítékok kidolgozása és kézbesítése a postahivatalokba, valamint a borítékolt számlák raktározása és őrzése a Szerbiai Postaforgalmi Közvállalat hatáskörébe tartozik. Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium semmilyen formában nem járhat közbe, és nem tehet semmit annak érdekében, hogy a borítékok elérhetőek legyenek – írják, majd hozzáteszik, hogy bár nem tartozik a hatáskörükbe, a borítékok hiányáról a szóban forgó településeken tájékoztatják az illetékeseket.

A postaforgalmi vállalatot szintén megpróbáltuk felkeresni kérdéseinkkel, próbálkozásaink azonban nem jártak eredménnyel, mert, mint azt az említett állami vállalatért felelős telekommunikációs és idegenforgalmi minisztérium sajtószolgálatának alkalmazottja megjegyezte: a posta úgy titkolja a telefonszámait, mintha az állami titok lenne. Végül a telekommunikációs minisztérium illetékes felügyelősége válaszolt kérdéseinkre. Azt mondták, hogy a borítékok rendszeresen, naponta érkeznek az ország minden egyes postahivatalába, és ez így lesz a jövőben is, egészen március utolsó napjaiig. A nagy érdeklődés következtében a borítékokat rendkívül rövid idő alatt szétkapkodják, ezért történhet meg, hogy nem sikerül mindenkinek hozzájutni – tették hozzá.

– Eddig 3,4 millió borítékot vettek át a polgárok, számlákkal együtt viszont csak 1,5 milliót postáztak. Vajdaságban 975 ezer borítékot vettek át, és 340 ezret küldtek vissza. Február első napjaiban még annyi borítékot lehetett kérni, amennyit akartak, most viszont egy személy naponta csak három borítékot kaphat. Egyébként bár a borítékokkal való visszaélés ügye nem tartozik a hatáskörünkbe, ezen a héten szerdán a panaszok miatt felügyelőségi ellenőrzést tartottunk Szabadkán, és illegális postai tevékenység végzése miatt egy személy ellen megtettük a hatáskörünkbe tartozó lépéseket – fogalmaznak az írásos válaszban.