2024. április 19., péntek

Tartományi támogatás Újvidéknek

A város jelentős támogatást kapott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól, a tartományi kasszából az elkövetkező időszakban több községi, önkormányzati és egészségügyi projektumot finanszíroznak majd.

A szerződések megkötésénél többek között jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő, Nedeljko Kovačević, a nagyberuházási igazgatóság igazgatója, valamint Miloš Vučević polgármester.

– Az úthálózat infrastruktúrájának a felújítási költségeire 103 millió dináros támogatást kaptunk a tartománytól, önkormányzatunk szintén ekkora összeggel járul hozzá a projektumhoz. Ez vonatkozik a Miletić utca, a Partizán utca, valamint a Köves víkendtelepülés úthálózatának a felújítására. Az önkormányzat ugyanakkor pénzeszközöket kapott az új Sürgősségi Központ épületének a megépítésére, amely összesen 204 millió dinárt tesz ki. Ez a projektum annyiban különbözik az előbbitől, hogy az önkormányzat a projektum összköltségeinek több mint a felét állja – mondta Vučević. Hozzátette: folyamatban van az egyetemi város felújítási projektumának a megvalósítása, a tartomány és az újvidéki önkormányzat közös aktivitásai akadálymentesen zajlanak.

– Szeretném, ha jövőre elkezdhetnénk a Felszabadulás sugárút rekonstrukciójának a projektumát, az idén pedig a köztársasági és a tartományi szervekkel karöltve hozzáfogunk a Szentendrei sugárút és a Szentendrei útra tervezett híd megépítésének munkálataihoz – mondta a polgármester. Bejelentette, hogy a jövő héten a kínai nagykövetségen bemutatják az Európa sugárút megépítésének ötödik fázisához fűződő projektumtervezetet. A projektum szerint az új sugárút a Pál pátriárka sugárút és az Európa sugárút kereszteződésétől a Limán IV városrészen keresztül haladna egészen a Dunáig, ahol egy hídon keresztül elérné Kamenicát, illetve a jövőbeli Ruma–Újvidék autópálya leágazását. Nagyon költséges projektumról van szó, a kínai befektetők úgy tűnik kihívást látnak a tervezet megvalósításában, mivel egy héttel a kínai nagykövet és Újvidék polgármestere találkozója után már kérvényezték a terv prezentációját.

Vučević kifejtette, hogy egy nagy német vállalat gyárat szeretne nyitni Szerbiában, ennek érdekében több városba is ellátogattak a képviselői, jártak Újvidéken is, ahol vonzónak találták a Sever 4 új ipari negyed nyújtotta lehetőségeket. A gyár 2000 dolgozót foglalkoztatna, Újvidék polgármestere elmondta, megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy városunkba vonzza a német befektetőket.