2024. április 25., csütörtök

Másfél milliárd dinár vajdasági fejlesztési projektekre

A többségükben magyarlakta települések közül nyolc önkormányzat pályázott sikeresen

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság hét pályázat keretében 1 milliárd 404 millió dinárt osztott ki tegnap 39 községnek és 11 intézménynek, összesen 68 projektum támogatására.

A városok, az önkormányzatok és az egészségügyi intézmények képviselőinek Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Nedeljko Kovačević, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója adta át a szerződéseket a tartományi képviselőház székházában. A magyarlakta települések közül nyolc önkormányzat pályázott sikeresen: Szabadka, Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Zenta, Csóka, Óbecse, Topolya és Kishegyes.
A támogatásokat a helyi és a regionális gazdasági fejlődés, a művelődés, az iskoláskor előtti és az alapfokú oktatás, a sport, a közlekedési infrastruktúra, a vízellátás, valamint az egészségügyi ellátás keretében osztották ki.
– Fontosnak tartom, sőt elvárom, hogy a támogatásban részesült önkormányzatok és intézmények hatékonyan és felelősségteljesen fogjanak hozzá a projektumok megvalósításához, hiszen az év végéig be kell őket fejezni, hogy jövőre új programokat hozhassunk létre – hangsúlyozta a vajdasági kormány elnöke.
Nedeljko Kovačević szerint a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság megbízható partnere a helyi önkormányzatoknak, és az a célja, hogy csökkentse a fejlett és a fejletlen települések közötti különbséget Vajdaságban.
Nagy Ottó, a Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a legtöbb támogatást a szabadkai önkormányzat kapta.
– Palics turisztikai infrastruktúrájának felújítására 77 millió dinárt fordítottunk, hiszen ez igen fontos az idegenforgalom fejlesztése céljából, Topolya vízhálózatának újjáépítésére pedig 22,3 millió dinárt szántunk. Az úthálózat kiépítésében a kishegyesi és a becsei önkormányzatok részesültek támogatásban, összesen 45 millió dinár értékben. A törökkanizsai művelődési otthon 14 millió dinárt kapott, a zentai kaszárnya felújítására szintén 14 millió dinárt szántunk. Kimondottan örülök annak, hogy a magyarkanizsai községben egy kisebb település, Kispiac is támogatásban részesült. A művelődési otthon felújítására 1 millió 700 ezer dinárt fordítottunk. A sportot is támogatni tudtuk, Kishegyesen a pálya felújítására 15 millió dinárt szántunk. A topolyai egészségház felújítására 5,9 millió dinárt, a csókai fogászati rendelő felújítására viszont 7,2 millió dinárt sikerült jóváhagyni – számolt be az igazgatóhelyettes.
Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere lapunknak elmondta, hogy a község a kultúra terén pályázott.
– Egy futó projektumról van szó, amelynek a harmadik szakaszánál tartunk. A pályázaton megkaptuk az idei évre tervezett beruházás 80 százalékát. A kaszárnya felújításával megoldódnak a történelmi levéltár helyiségproblémái, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet pedig megfelelő raktárhelyiséghez jut – mondta a polgármester.
Az egészségügy fejlesztése és az egészségház felújítása mellett Topolya a vízhálózat kiépítésére is kapott támogatást.
– Második alkalommal kaptunk támogatást a vízhálózat körgyűrűinek kiépítésére. Úgy gondolom, hogy sikeresen pályáztunk, hiszen a négy projektumból kettő nyertes – mondta Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.
Magyarkanizsa önkormányzata is két pályázat nyertese.
– A kultúra területén Kispiac részesült támogatásban, a másik pályázattal pedig a Horgos területén lévő ipari zóna munkálatainak a folytatására kaptunk pénzt. Remélem, a következő pályázatokon is sikeresek leszünk – hangsúlyozta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.
A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság következő pályázata júniusban, a költségvetés módosítása után jelenik meg.