2024. április 18., csütörtök

Lázár is Brüsszelt ostorozta

A szerb–magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítéséről döntött a kormány

Márciusban kezdődik az a nemzeti konzultáció, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a kormány szerint Magyarország előtt álló öt veszélyforrásról.

Lázár János az Országházban tartott tegnapi sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI)

Lázár János az Országházban tartott tegnapi sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI)

A konzultáció időpontját Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője ismertette tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, a kormány szerint az idén Magyarország előtt álló öt veszélyforrás a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztése és a külföldi forrásból dolgozó szervezetek elszámoltathatósága.

Lázár közölte azt is, hogy az Európai Bizottság (EB) bíróság elé viszi a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén. Az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar álláspont szerint viszont az államnak, hatóságoknak kell dönteniük, az emberek szempontjainak mérlegelése alapján.

A tárcavezető amiatt is kritizálta Brüsszelt, hogy a silányabb minőségű élelmiszerek ügyében szerinte az EU azon az állásponton van, hogy „a szegényebb magyaroknak lehet ócskább dolgokat eladni”. Több terméket, illetve márkát is említett, amelyek esetében a magyar ellenőrök azt tapasztalták, hogy az osztrák boltok polcain jobb a minőségük, mint a magyar üzletekben. Nevesítette a Coca-Colát, a Nesquiket, a Rio Marét, a Nutellát és a Knorrt. Jelezte, újabb vizsgálatok lesznek.

A szerb–magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítéséről döntött a kormány – jelentette be Lázár és ezt azzal indokolta, hogy 2017-ben jelentős számú illegális bevándorló érkezhet. Közölte azt is, hogy több helyen felállítják azokat a pontokat, ahol a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai átveszik a menedékkérelmeket. Első körben 400 fő befogadására alkalmas infrastruktúra létesül, s az országban lévő mintegy 600, ma zárt vagy nyílt táborban lévő bevándorló is a határőrizeti pontra kerül vissza – fejtette ki.