2024. április 20., szombat

Nagyobb keret a határon átívelő projektumokra

Az Európai Unió 284 millió eurót fordít a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban azokra a határon átnyúló és transznacionális együttműködési projektumokra, amelyekben Szerbia is részt vehet – ismertette Jadranka Joksimović integrációügyi miniszter a témának szentelt regionális tanácskozáson.

Kiemelte, hogy ez az együttműködési forma konkrét hasznot jelent a polgároknak, tehát egyúttal növeli az európai integrációnak a lakosság részéről való támogatottságát, ugyanakkor hozzájárul a régióbeli kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez. Mind köztársasági szinten, mind a helyi önkormányzatokban növelni kell a kapacitásokat, hogy a rendelkezésre álló eszközöket még sikeresebben kihasználhassuk.

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője szerint e programok sikerére az is utal, hogy mindig sokkal több a jelentkező, mint amennyi az anyagi lehetőség. Olyan projektumokról van szó, amelyeket a nagy központokon kívül valósítanak meg, s amelyek konkrét eredményekkel járnak, pl. felújítanak egy-egy iskolát, színházat, játszóteret. Ezek az uniós alapok látványosan fejlesztik az idegenforgalmat is. Úgyszintén ezekből az alapokból juttatnak árvízmegelőzési munkálatokra – emelte ki Davenport arra emlékeztetve, hogy 2014-ben Szerbiát és a térség más országait is árvíz sújtotta.

A belgrádi tanácskozáson a térség azon uniós tagjelölt és potenciális tagjelölt országai képviseltették magukat, amelyekkel Szerbia határon átívelő együttműködést folytat.

A kormány európai integrációs irodájában arról tájékoztatták az újságírókat, hogy az előző hétéves költségvetési időszakban az EU még 180 millió eurót szavazott meg azokra az együttműködési projektumokra, amelyekben Szerbia is részt vehetett. Ebből az összegből Szerbiában mintegy 80 millió eurót használtak fel. A határon átívelő együttműködési programokat 1014 és 2020 között Szerbia Magyarországgal, Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal, Bosznia-Hercegovinával, Crna Gorával és Macedóniával valósítja meg, ezenkívül két transznacionális programban is részt vesz: az Adria–Jón-, valamint a Duna-programban.