2024. április 24., szerda

Belgrádban megnyílt a 39. Turisztikai Vásár

Aleksandar Vučić: A cél az évi kétmilliárd eurós idegenforgalmi bevétel

– Egyre nagyobb hasznot valósítunk meg az idegenforgalomból, egyre vonzóbbak vagyunk a nyugati vendégek számára is, és az utóbbi három esztendőben 10 százalékos éves növekedést jegyeztünk. Arra törekszünk, hogy öt éven belül évente kétmilliárd eurós bevételünk legyen az ágazatban. Crna Gorával egymást kiegészítő, közös ajánlatokkal kellene kirukkolnunk, így a két ország évente akár másfél milliárdos forgalomra tehetne szert – fejtette ki Aleksandar Vučić kormányfő a belgrádi Turisztikai Vásáron.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A megnyitó után Rasim Ljajić idegenforgalmi miniszter és Siniša Mali, Belgrád polgármestere társaságában a kormányfő egyebek között megtekintette Újvidék, Szabadka, Sokobanja, Niš, Versec, Pirot, Aranđelovac és Svrljig standját, és tájékozódott e városok idegenforgalmi kapacitásairól. Végül a partnerország Crna Gora és az itt először bemutatkozó Oroszország képviselőivel beszélgetett, röviden szót váltott Alekszandr Csepurin nagykövettel is.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a világon az idegenforgalom éves növekedése kb. 4 százalék, Európában 2, nálunk viszont 13. Szerinte korábban nem voltunk tisztában a lehetőségeinkkel, most azonban növekvőben a vendégéjszakák száma. Oroszországból évente 5,5, Kínából pedig 12,9 százalékkal többen érkeznek. Hamarosan – pontosabban a szerbiai államfő március végén esedékes kínai látogatását követően – közvetlen repülőjáratot létesítenek Szerbia és Kína között, majd pedig bevezetik a kínaiak számára a vízummentes rendszert, és mindez tovább növeli az ide látogató kínai turisták számát. Vučić megemlítette, hogy Magyarország 48 órás vízummentes tartózkodást fog lehetővé tenni a kínaiak számára. Ez azt jelenti, hogy innen könnyen átmehetnek majd a távol-keleti turisták „city break”-re. Ebből mindkét országnak haszna lesz. Komoly tárgyalások folynak oroszországi túraszervezőkkel is, ugyanakkor érezhetően megnőtt a nyugatról érkezők száma is.

A kormányfő azt mondta, hogy a hazai turizmus fellendüléséhez nagyban hozzájárult az 5000 dináros nyaralási utalvány bevezetése, pedig a Robert Fico szlovák kormányfőtől hallott ötlet felvetésekor még sokan kinevették őt és Ljajić minisztert. Az idén 70 millió dinárt fordít a kormány erre a célra, többet, mint korábban, miközben az érdeklődés tavaly óta a duplájára növekedett. Senkit se bátortalanítson el a tény, hogy nincs tengerünk. A lényeg a szolgáltatásokban, a létesítményekben, az infrastruktúrában, az erőfeszítésekben rejlik – fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte, hogy tavaly a turizmusból egymilliárd-negyvenkétmillió euró bevétele volt az országnak, 200 millió euróval több, mint Crna Gorának, amely pedig gyönyörű tengerparttal, hegykoszorúkkal büszkélkedhet. A kormányfő azt sem mulasztotta el megjegyezni, hogy Belgrádba ötször annyi vendég érkezik, mint Zágrábba.

A belgrádi nemzetközi idegenforgalmi rendezvényen 56 országból 1100 kiállító mutatkozik be.