2024. április 25., csütörtök

Izgradnja biciklističke staze na graničnom prelazu

Vlada sa više programa pokušava da pokrene ekonomiju

Opština Subotica je ove godine sa više programa pokušava da poboljša ekonomsku situaciju tako da je otvorila dva IPA konkursa, radi se na otvaranju novih radnih mesta i na renoviranjima tokom godine.

Ujheji Akoš, gradski savetnik zadužen za ekonomska pitanja, za naš list je rekao su razvili akcioni plan za smanjenje nezaposlenosti koji će biti na dnevnom redu na narednom sastanku gradskog veća.

- U okviru akcionog plana, uložiće se ukupno 15,8 miliona dinara, iz opštinskog budžeta je 8 miliona dinara namenjeno za tu svrhu, a ostalih 7,8 miliona će donirati Nacionalna služba za zapošljavanje. Zahvaljujući programu javnih radova možemo zaposliti barem pedeset ljudi, a rešimo da sredimo i lokalnu zajednicu.

- Još jedan važan deo akcionog plana jeste da se podrži poslodavac na šta ćemo dati 12 miliona dinara, čime će moći da se otvori četrdeset radnih mestau okviru malih i srednjih preduzeća. Vlada će za ovo nameniti 6,2 miliona dinara dok će preostalih 5,8 miliona dinara dati Nacionalna služba za zapošljavanje. Pored toga, vlada za kupovinu malih i srednjih preduzeća pokreće program subvenisanja, za koji će uskoro biti otvoren tender- saznali smo od Ujheji Akoša.

Ove godine se dva IPA prekogranična programa se pokreću. Jedan je izgradnja biciklističke staze u vrednosti od 2,9 miliona evra. Treba da izgradimo dve trake, jednu ka Tompi drugu ka Ašothalmu. Put će biti dug 18 kilometara, sa srpske strane biće 8 kilometara puta. Za ovaj projekat, Fakultete tehničkih nauka u Novom Sadu izradiće studiju o mogućnosti postavljanja pametnih tabla. Cilj ovog projekta je pored staze za bicikliste, povećanje bezbednosti u saobraćaju, promovisanje većeg korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva, kao i izbegavanje zagušenja na graničnim prelazima Kelebija i Horgoš. 

U okviru drugog IPA projekta, postaviće se merači za merenje visine podzemnih voda na teritoriji Subotice. Hteli bi da izmerimo 40 hektara zemlje na mestu nekadašnje Zorke, za koju znamo da je kontaminirana teškim metalima. Koliko je tačno kontaminirana podzemna voda, i na koji način možemo da očistimo zemlju. Drugi deo projekta je zaštita šuma kojima preti suša. Sa ovim možemo izmeriti kolika je dehidratacija i onda to sprečiti navodnjavanjem kanalizacionim sistemom. Vrednost ovih projekata je 1,6 miliona evra, a partner nam je grad Kečkemet- rekao je savetnik.

Grad ove godine planira više rekonstrukcija, između ostalog rešiti klimatizaciju Vigado dvorane i popločavanje četiri puta. Finansiranje svega ovoga je omogućeno od strane

pokrajine i to sa 77 miliona dinara, a pomoć iz Republičkog fonda iznosi 54 miliona dinara. Biće obnovljena fasada na osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj”, za čije radove je potrebno 12 miliona dinara, od čega je 8 miliona nabavljeno prego javnih preduzeća. Obnova Narodnog pozorišta se nastavlja takođe, vlada će dati 30 miliona dinara a pokrajina je odobrila 115-115 miliona dinara za sedmu fazu renoviranja.

Ove godine se dodatno proširuje vodena mreža kod Makkhetesa, na mestu nekadašnje Zorke, kod Nose i ostalih spoljnih zajednica, takođe želimo da završimo Domove kulture u Hajdukovu, Nosu i Bačkim Vinogradima, kao i da asfaltiramo ulice u tim naseljima- dodao je Ujheji Akoš.