2024. április 19., péntek

Felszámolás előtt a Jugoalat

A Jugoalatot négy hónapja lekapcsolták a villanyáram-hálózatról, a vállalat szakszervezete szerint kevés a valószínűsége annak, hogy újraindulhat a termelés.

A Jugoalat valamikori hírnevéből nem sok maradt, úgy látszik, végérvényesen lakat kerül a gyárra (Ótos András felvétele)

A Jugoalat valamikori hírnevéből nem sok maradt, úgy látszik, végérvényesen lakat kerül a gyárra (Ótos András felvétele)

A dolgozók megpróbálták újraindítani a termelést áramfejlesztők segítségével, de ez a próbálkozás nem járt sikerrel. Emlékeztetőül: a Jugoalat 30 évvel ezelőtt különleges alkatrészeket gyártott, az egykori sikeres vállalat 2010-ben csődeljárás alá került, majd leállt.
A Gazdasági Bíróság később engedélyezte a vállalat átszervezését, így 50 munkás visszatérhetett a Jugoalatba. Spasoje Jakovljević, a vállalat akkori többségi tulajdonosa azt tervezte, hogy visszahívja a többi dolgozót is, akik a csődeljárás előtt a Jugoalatban munkaviszonyban voltak.

2013 augusztusában elfogadták a Jugoalat által ajánlott átszervezési tervet, de ugyanebben az évben, decemberben újra csődeljárást akartak indítani a vállalatban, mert nem tartotta be az átszervezéssel kapcsolatos ütemtervet. Jakovljević akkor azt ígérte, hogy hónapokon belül újabb 200 munkást vesznek fel, két év múlva pedig már 500-ra nő majd a dolgozók száma.

A Gazdasági Bíróság 2014-ben újraindította az előző csődeljárást, időközben több próbálkozás volt a termelés újraindítására, de egyik sem járt sikerrel.

A Jugoalat a mostani tényállás tükrében legvalószínűbb hasonló sorsra jut majd, mint a Jugodent, a Petar Drapšin vagy a Motins. A 021.rs hírportálon közölt, nemhivatalos információk szerint a napokban a bírósági végrehajtók kézhez kapták az elkobzásról szóló bírósági ítéletet.

A Jugoalat vállalatnak az átszervezési tervek értelmében a legmodernebb mezőgazdasági gépeket kellett volna gyártania, egy külön részlegben pedig az ausztriai MKE vállalatnak gyártott volna tűzcsapalkatrészeket. A gyár felhalmozódott adóssága, és a villanyáram-hálózatról való lekapcsolása miatt azonban kérdésessé vált ez az együttműködés is.