2024. március 28., csütörtök

Kerékpárút épül a határátkelőknél

Az önkormányzat több programmal is igyekszik lendíteni a gazdaságon

A szabadkai önkormányzat az idén is több programmal igyekszik javítani a gazdasági helyzeten, így az év első negyedében két IPA-pályázat indul be, dolgoznak a munkahely-teremtésen és több felújításra és fejlesztésre is sor kerül majd az év folyamán.

Újhelyi Ákos, a város gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa lapunknak elmondta, a munkanélküliség csökkentésére kidolgoztak egy akciótervet, mely a soron következő városi képviselő-testületi ülésen kerül elfogadásra.

A Népszínház felújítása is folytatódik (Fotó: Gergely Árpád)

A Népszínház felújítása is folytatódik (Fotó: Gergely Árpád)

– Az akcióterv keretében a közmunkaprogramra összesen 15,8 millió dinárt irányoztunk elő, az önkormányzati költségvetésből 8 millió dinárt szánunk erre a célra, és további 7,8 millió dinárt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat folyósít. A közmunkaprogram jóvoltából az idén is mintegy ötven embert tudunk foglalkoztatni, s általuk szeretnénk megoldani a helyi közösségek takarítását, rendben tartását.

– Az akcióterv másik fontos részét képezi a munkaadók támogatása, erre 12 millió dinárt fordítunk, s ennek révén negyven új munkahelyet tudnak majd megnyitni a helyi kis- és középvállalkozások keretében. Az önkormányzat 6,2 millió dinárt fordít erre a célra, a fennmaradó 5,8 millió dinárt pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adja. Emellett az önkormányzat a kis- és középvállalkozásoknak eszközvásárlásra felvett kölcsönökre kamattámogatási programot is indít, melyre hamarosan kiírjuk a pályázatot – tudtuk meg Újhelyi Ákostól.

Újhelyi Ákos (Fotó: Ótos András)

Újhelyi Ákos (Fotó: Ótos András)

Az idén két határon átnyúló IPA-pályázat is kezdetét veszi. Az egyik egy kerékpárút-rendszer megépítését foglalja magában, melynek értéke 2,9 millió euró. Két nyomvonalat szeretnének kialakítani, egyet Tompa és egyet Ásotthalom felé. A tervezett kerékpárút 18 kilométer hosszú lesz, ebből a szerb részen összesen 8 kilométernyi út épülne ki, a projektum keretében pedig az újvidéki Műszaki Tudományok Kara egy tanulmányt dolgoz majd ki az intelligens táblák kihelyezésének lehetőségéről. A tanácsos elmondta, a projektum célja a kerékpárutak kiépítése, a közlekedésbiztonság növelése a lakosság körében és a kerékpáros turizmus népszerűsítése, az intelligens táblák pedig a kelebiai és horgosi határátkelőnél kialakuló torlódások elkerülését szolgálnák azáltal, hogy más kisebb határátkelő felé irányítanák az autósokat, azonban az ilyen jellegű táblák kihelyezése egy másik projektum keretében valósulhat meg.

– A másik IPA-projektum keretében a talajvízszint magasságát mérő piezométereket telepítenénk Szabadka területére. Szeretnénk a valamikori Zorka gyár negyven hektáros telephelyét feltérképezni, mely tudomásunk szerint nehézfémekkel szennyezett. A piezométer segítségével szeretnénk képet kapni arról, hogy mennyire terjedt szét a szennyeződés a talajvíz által, és milyen módszerekkel tudnánk elvégezni a talaj tisztítását. A projektum másik részében a védett övezetünket, azaz az erdőinket szeretnénk megóvni, melyet a szárazság fenyeget. A piezométer révén meg tudnánk állapítani, mekkora a kiszáradás s ennek alapján tudnánk megoldást keresni ezeknek a területeknek az öntözésére, például nyílt csatornarendszer kialakításával. Ennek a projektumnak az értéke 1,6 millió euró, a partnerünk pedig Kecskemét városa – mondta el a tanácsos.

A kerékpárutak kiépítésével növelni szeretnék a közlekedésbiztonságot (Fotó: Gergely Árpád)

A kerékpárutak kiépítésével növelni szeretnék a közlekedésbiztonságot (Fotó: Gergely Árpád)

A város az idén több felújítást és fejlesztést tervez, többek között szeretnék megoldani a Palicsi Vigadó klimatizációját és további négy út kikövezését is tervbe vették. Ennek finanszírozására a tartománynál és a köztársaságnál is pályázott a város, a 77 millió dinár értékű tartományi támogatást már jóvá hagyták, és hamarosan az 54 millió dináros köztársasági támogatás odaítéléséről is döntés születik. Az idén megújul a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola homlokzata is, a munkálatok értéke 12 millió dinárt tesz ki, s erre a célra 8 millió dinárra pályáztak a köztársaságnál. A Népszínház felújítása is folytatódik, az önkormányzat 30 millió dinárt ad, a köztársaság és a tartomány pedig 115–115 millió dinárt hagyott jóvá a felújítási munkálatok hetedik fázisára.

– Az idén tovább bővül a vízvezeték-hálózat Makkhetesen, a Zorka helyi közösség területén, továbbá Noszán és más kültéri településeken, ugyanígy szeretnénk befejezni kultúrotthonainkat is Hajdújáráson, Noszán és Királyhalmán, valamint egyes kültéri településeken az utcák aszfaltozására is sor kerül – tette még hozzá Újhelyi Ákos.