2024. április 17., szerda

A magyar–szerb együttműködés erősítése

Deli Andor fideszes EP-képviselő Budapesten, a Nikola Tesla Szerb Tannyelvű Gimnáziumban találkozott Lyubomir Alexovval, a magyarországi szerb kisebbség országgyűlési szószólójával, valamint dr. Lásztity Jovánkával, a gimnázium igazgatónőjével.

A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a kisebbségi közösségek híd szerepet töltenek be a két szomszédos ország között, kiemelve, hogy a magyar–szerb kapcsolatok elmélyülése és a kormányok közötti kiváló együttműködés pozitívan befolyásolja a szerbiai magyar, illetve a magyarországi szerb közösség helyzetét, és megkönnyíti az érdekérvényesítésüket. Ugyanakkor elismerték, hogy a két kisebbségi közösség közötti együttműködés vonatkozásában még vannak kihasználatlan lehetőségek, és hasznos volna a gyakoribb tapasztalatcsere az érdekvédelmi szervezetek között.

Szerbia európai integrációs folyamata kapcsán hangsúlyozták, hogy mindkét kisebbségi közösség alapvető érdeke, hogy Szerbia minél gyorsabban haladjon előre a csatlakozási tárgyalásokkal, remélve, hogy az ország belátható időn belül elnyeri a teljes jogú uniós tagságot.

A találkozó végén Deli Andor vajdasági EP-képviselő a vendéglátókat arra invitálta, hogy a közeljövőben Brüsszelben az Európai Parlamentben kerítsenek sort egy ehhez hasonlóan tartalmas megbeszélésre – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében.