2024. március 29., péntek

Zöld fény Brüsszelből

Hétfőn a 20. és a 26. tárgyalási fejezetek nyílnak meg

Az Európai Unió tagállamai nagyköveteinek találkozóján tegnap megszületett a döntés, hogy a hétfőn, február 27-én tartandó kormányközi konferencián megnyílhatnak a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások 20. (ipari politika és vállalkozás) és 26. (oktatás és kultúra) fejezetei. Horvátország decemberi ellenkezését követően a 26. fejezet megnyitására már januárban rábólintottak a tagállamok illetékesei, a 20.-nak a megnyitását pedig kedden az Európai Unió Tanácsának bővítési munkacsoportja is javasolta.

Az eddigi számítások szerint a 26. fejezetet megnyitják és ideiglenesen azonnal le is zárják, tekintettel arra, hogy olyan területről van szó, amely tekintetében nincsen egységes uniós politika.

A brüsszeli diplomaták becslése szerint Szerbia az idén összesen hat, esetleg hét fejezetet nyithat meg. Belgrádban azt mondták, formailag tíz fejezetet készítenek elő megnyitásra, a többi, azaz a döntés ezeknek a megnyitásáról az EU-tól függ. Az EU és a Szerbia közötti tárgyalások során eddig hat fejezet nyílt meg és kettő zárult le ideiglenesen.