2024. április 20., szombat

A nehezebben elhelyezkedő egyének érdekében

Képzések munkaadóknak a Regionális Gazdasági Kamarában

A Regionális Gazdasági Kamarában Szabadkán szerdán a munkaerő-piaci helyzetről, valamint a munkaadóknak a nehezen elhelyezkedő dolgozók elhelyezése után járó szubvenciókról tartott sajtótájékoztatót Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vezérigazgatója, Bagi János, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara edukációs részlegének képviselője és Dušan Torbica, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Szabadkai Fiókintézetének igazgatója.

Zoran Martinović, Bagi János és Dušan Torbica (Fotó: Gergely Árpád)

Zoran Martinović, Bagi János és Dušan Torbica (Fotó: Gergely Árpád)

A munkaadók részéről nagyon jó visszhangra találtak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat meghirdetett pályázatai. Mint Bagi János mondta, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara a jövőben képzéseket szervez a munkáltatók részére.

Zoran Martinović hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatásügyi politikának idén fontos része a magánszektorban foglalkoztatottak számának növelése.

– A magánszektorban foglalkoztatottak részére a jobb feltételek biztosítása fontos elvárás, hogy a minimálbér ne szabályt, hanem kivételt képezzen. Az idén a nehezebben elhelyezkedő egyének foglalkoztatására fektetünk hangsúlyt, többek között: a harminc év alatti, az ötven év feletti személyekre, a roma nemzetiségűekre, valamint a családi gondoskodás nélküli egyénekre. Saját forrásokból a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2,8 millió dinárt irányzott elő a foglalkoztatás serkentésére, ezen összegen felül pedig még 550 millió dinárt a fogyatékkal élő személyek foglalkoztatására. A helyi önkormányzatok bevonásával még ötszáz és hétszáz millió dinár közötti bevételre számítunk, amit az önkormányzatok területén közös igény és előzetes program alapján tudnánk szétosztani. Célunk, hogy a munkaadók a rendelkezésre álló pénzt minél hatékonyabban használják fel – mondta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vezérigazgatója.

A nehezebben elhelyezkedő munkanélküli személyek újonnan nyílt munkahelyeken történő foglalkoztatására a rendelkezésre álló összeg felhasználásáig, legkésőbb november 30-ig, a közmunkákra folyósítandó pénzt pedig március 10-éig kérelmezhetik a munkáltatók, míg az önfoglalkoztatásra előirányzott eszközöket igénylőknek a kérelmeket április 10-éig kell átadniuk.

Dušan Torbica a szabadkai munkaerő-piaci helyzetet foglalta össze:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkán csökkent a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához viszonyítva, ugyanis az idén januárban harminc százalékkal több személynek sikerült munkába állnia, mint a múlt évben. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a nehezebben elhelyezkedő személyek kategóriájában az említett pályázat jóvoltából ötven munkanélkülinek tudna munkahelyet biztosítani. A szabadkai fiókintézet területén januárban 11 561 munkanélküli személy szerepelt a nyilvántartásban – mondta Torbica.

– A munkaerő-felesleggé vált személyek foglalkoztatása esetén az egyszeri támogatás összege 200 000 dinár, a fogyatékkal élők foglalkoztatása esetén pedig 220 000 dinár. Abban az esetben, ha két munkaerő-felesleggé vált személy közös vállalkozást indít és tudják bizonyítani, hogy a végkielégítés egy részét befektették a vállalkozásba, akkor a támogatási összeget még húsz százalékkal növeli a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A legkeresettebb foglalkozások a számítógépes szakember, a gyógyszerész, a lakatos, az esztergályos, valamint a textilipari munkások. A készülőben lévő duális oktatás bevezetése által könnyebb lenne az elhelyezkedés, ugyanis így a diplomázás után az elméleti tudáson kívül gyakorlati tudással is rendelkeznének a fiatalok, és ez nagyban megkönnyítené mind a munkaadók, mind a dolgozók helyzetét is – magyarázta Dušan Torbica.

A sajtótájékoztatót követően a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által folyósítandó eszközök igényléseinek feltételeiről tartottak előadást a munkáltatóknak az illetékesek.