2024. március 29., péntek

Konzuli fogadónap volt Nagybecskereken

Százharmincnyolcan nyújtották be a visszahonosítási kérelmet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a Nagybecskereken tegnap megtartott kihelyezett fogadónapján. Ez a szám is bizonyítja, hogy a magyar állampolgárság iránti érdeklődés töretlen. Már megvan a következő nagybecskereki fogadónap időpontja is.

Közép-Bánátban eddig több mint kétezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy a lakóhelyükhöz közelebb eső helyen kérelmezzék a magyar állampolgárságot. Ahogy a lukácsfalvi Juhász István mondja, a családjából már mindenki megkapta a magyar állampolgárságot, mivel magyaroknak érzik magukat. Mint mondja, lelkileg eddig is azok voltak, és ezentúl is azoknak maradnak, de szeretnék, hogy erről immár formai tanúbizonyságot is kapjanak.
Az egyszerűsített honosítási eljárás hat évvel ezelőtt való bevezetése óta az érdeklődés továbbra is nagy.
– Naponta mintegy negyvenen jönnek Szabadkán a főkonzulátusra a kérelmet benyújtani. Hetente egyszer járunk továbbra is vidéki kihelyezett konzuli fogadónapra. Április 30-áig teljesen be vagyunk táblázva. Májusban is van már két időpont, és június 28-án – most rögzítettük – jövünk Nagybecskerekre, mondja Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a konzulja.
A nagybecskereki CMH-iroda munkatársainak előkészítő munkája segíti a kérelmek zökkenőmentes átvételét. Mint ahogy Babinszki Erika, az iroda munkatársa mondja, ez volt immár a 22. kihelyezett konzuli fogadónap Nagybecskereken. A kérvényezők a környező falvakból jöttek: Kanakról, Erzsébetlakról, Szentmihályról, Tordáról, Écskáról.
A magyar állampolgárságot olyan településeken élők is igénylik, ahol már kis számban élnek magyarok. Így ezúttal Kanakról is érkeztek. Ahogy Sándor Irénkétől hallottuk, Kanakon kevés magyar él, nem járhattak magyar iskolába, csak óvodai csoport volt magyar nyelven. Magyarságukat úgy sikerült megőrizniük, hogy otthon, a családi házban csak magyarul beszéltek a szüleikkel.
A CMH nagybecskereki irodájában mától kezdve fogadják az újabb visszahonosítási kérelmeket. Nagybecskereken a következő kihelyezett konzuli fogadónapot június 28-án tartják.