2024. április 24., szerda

Kína és Szerbia megbízható partnerek

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap fogadta Li Man Changot, a Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövetét és azoknak a kínai vállalkozóknak a küldöttségét, akik Szerbiában, illetve éppen Vajdaság területén szeretnének céget alapítani, vagy bővíteni tervezik itteni tevékenységüket.

Mindkét fél elégedett, amiért Kína és Szerbia a legmagasabb állami szinten alakította ki együttműködését és barátságát, amivel számos konkrét projektum realizálása vált lehetővé.
Mirović és Man Chang nagykövet hangsúlyozták: a két ország, illetve Vajdaság és a kínai tartományok kapcsolatait arra kell kihasználni, hogy szorosabbra fűzzék a gazdasági, közlekedés- és energiaügyi, mezőgazdasági, valamint felsőoktatási együttműködést – olvasható a tartományi kormány sajtóközleményében.
– Kína és Szerbia egymás megbízható partnerei, és bebizonyították, hogy konkrét eredményekkel járó, fontos projektumokban tudnak együttműködni – mondta Mirović. Kiemelte a közlekedési infrastruktúra területét, hiszen mint mondta, a kínai cégek több fontos utat is építenek Szerbiában.
Man Chang elmondta: fejleszteni szeretnék a Szerbiával és Vajdasággal való konkrét együttműködést, különös tekintettel a mezőgazdaságra. A szerbiai agrártermékek megtalálják helyüket a kínai piacon.
A találkozón elhangzott, hogy a tartományi kormány a szaktitkársággal együtt maradéktalanul támogatja azt az elképzelést, hogy Kína és Szerbia az Újvidéki Egyetemen közös tudományos intézetet hoz létre. Ezzel még eredményesebbek lehetnek a két ország felsőoktatási intézményei.
A Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövetének újvidéki megbeszélésein jelen volt Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár, valamint Ognjen Bjelić regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár is – közölte a tartományi kormány sajtóirodája.