2024. április 19., péntek

Szertefoszlott sok év eredménye

Bosznia-Hercegovina lépése miatt tárgyaltak a szerb vezetők

Belgrádban tárgyalóasztalhoz ült Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök, Tomislav Nikolić államfő, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke és Mladen Ivanić, a boszniai államelnökség szerb tagja Bakir Izetbegović, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjának korábbi bejelentése miatt, mely szerint Bosznia-Hercegovina kérni fogja a Szerbiával szemben tíz évvel ezelőtt a hágai Nemzetközi Bíróság előtt lefolytatott eljárás felülvizsgálatát.

Vučić szavai szerint Bosznia-Hercegovina keresete okán szertefoszlik mindaz, ami a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésének tekintetében történt az utóbbi években. Hiszi, hogy a kezdeményezés nem jár sikerrel, viszont nem érti, hogy egyesek miért képtelenek a jövő felé fordulni és miért térnek újfent vissza a múltba. Az a legveszélyesebb ebben a történetben, hogy a döntés negatívan befolyásolja a Szerbia és a Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatokat, szinte semmissé teszi azt a kevés bizalmat, amelyet az utóbbi években sikerült kiépítenünk találkozóink alkalmával – fogalmazott Vučić.

Milorad Dodik szerint az újratárgyalás indítványozásának semmi köze az igazságossághoz, hiszen akkor ezt a lépést meg sem lépték volna. Ez egy gyűlöletcselekmény, szögezte le.

Bosznia-Hercegovina 1993-ban benyújtott keresete nyomán a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) járt el. A bíróság 2007. február 26-án elutasította Bosznia-Hercegovina Szerbia elleni keresetét, azzal a megállapítással, hogy bűncselekmények, háborús bűnök történtek Boszniában, de a népirtást nem lehet Szerbia számlájára írni.