2024. március 29., péntek

A Vučić–Nikolić-erőpróba margójára

Elemzők szerint az államfőben tudatosultak a politikai befolyásával kapcsolatos tények

Az Aleksandar Vučić kormányfő és Tomislav Nikolić köztársasági elnök közötti ellentét iránti sajtóérdeklődés azt követően sem lankad, hogy a felek hétfői találkozójukon közös nevezőre jutottak, és Nikolić bejelentette, mégsem indul az idei elnökválasztáson.

A tegnapi nap folyamán folytatódott a találgatás azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen megfontolásból fújt visszavonulót Nikolić: talán Moszkva nyomásgyakorlása volt a döntő szempont, vagy esetleg a közreműködésével felépített Szerb Haladó Párt érdeke, vagy inkább mégis a jövőbeni tisztségek, amelyekre döntéséért cserébe igényt tarthat.

A Blic napilap bennfentesei szerint a Vučić–Nikolić-találkozó során szóba sem került az aktuális államfő majdani pályafutása, politikai karrierje. A felek egészen más kérdésekre helyezték a hangsúlyt, Vučić semmiféle tisztséget nem ajánlott fel Nikolićnak – állítják a Blicnek nyilatkozó kormányközeli informátorok. Ugyanezek szerint Szerbiában esélytelen kivitelezni az Oroszországban jól bevált Putyin–Medvegyev rotációs módszert, kilátástalan, hogy Vučić és Nikolić egyszerűen tisztséget cseréljenek egymással.

Majdani tisztségével kapcsolatban Nikolić annyit mondott, hogy erről az elnökválasztás lebonyolítását követően beszélget Vučićtyal, akinek elnökjelöltségét mostantól támogatja. Hozzátette, hétfőn abban állapodtak meg, hogy közösen vezetik az országot, illetve együttes erőkkel állítják talpra.

AZ ERŐVISZONYOKTÓL FÜGG

Az elemzők szerint az SZHP két alapítója közötti kapcsolatok továbbra sem eszményiek, hiába sikerült közös nevezőre jutniuk azzal kapcsolatban, hogy kettőjük közül csak Vučić legyen elnökjelölt. A Vučić és Nikolić közötti vita személyes jellegű, ezt pedig nem megoldották hétfőn, hanem szőnyeg alá söpörték – értékelte Đorđe Pavićević, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának tanára. Szavai szerint ez a rövid távú problémakezelés oda vezet, hogy az ellentétek nagyon hamar ismét felszínre kerülnek. Az, hogy az SZHP pártszakadás áldozata lesz-e, kizárólag az erőviszonyoktól függ – magyarázta a szakértő, mondván, hogy pillanatnyilag Vučić kezében összpontosul a párton belüli hatalom.

Ahhoz, hogy valódi politikai összecsapásról beszélhessünk, két, egyforma erővel rendelkező, egyenrangú félre van szükség – jegyezte meg Jovo Bakić szociológus, egyetemi tanár.

– Ebben az összeütközésben egyértelműen Vučić volt az erősebb és a befolyásosabb. Nikolić legfeljebb néhány százalékot szerezhetett volna meg a választáson. Mielőtt összetűzésbe került Vučićtyal, érdemes lett volna szembenéznie a tényekkel, hogy már öt éve nem vezeti az SZHP-t. Egy dolgot ért volna el azzal, ha jelölteti magát: elvesz néhány százalékot Vučićtól, s az nem az első, hanem csak a második körben nyerte volna meg az elnökválasztást. Az SZHP elnökével folytatott tárgyalás során Nikolić megértette, hogy jelöltségéből csak kár származott volna, haszon viszont semmi – fogalmazott Bakić.

NIKOLIĆ JÁRT ROSSZABBUL

Tekintettel arra, hogy az ellenzék elmulasztotta kihasználni az elmúlt néhány napot, és nem tett semmit annak érdekében, hogy hasznot húzzon a Vučić–Nikolić-ellentétből, az SZHP-t ért kár minimális – nyilatkozta az N1 TV-nek Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) végrehajtó igazgatója. Klačar egyetért azokkal az értékelésekkel, hogy Nikolić végül azért gondolta meg magát, mert rájött, hogy a támogatottsága kisebb, mint gondolta volna.

Az elnökjelöltség körüli vita az SZHP legsúlyosabb válsága 2012 óta, de mivel néhány nap alatt sikerült pontot tenni a krízishelyzet végére, a pártot nem érte nagyobb kár, így elnökjelöltjének támogatottsága várhatóan nem fog csökkenni – magyarázta Klačar.

– Elfogadták a tényt, hogy egy ilyen jellegű politikai dráma nemcsak a pártra nézve ártalmas, hanem mindkettőjükre nézve, ezért inkább kompromisszumot kötöttek, még ha egyikük sem elégedett vele. Az összecsapásból Nikolić került ki nagyobb vesztesként: nem valószínű, hogy a választások után átveheti Vučićtól a pártelnöki vagy a kormányfői tisztséget. Nikolićtyal tudatták, hogy a párt és szervei nem támogatják. Legfeljebb néhány parlamenti képviselőt állíthatott volna a saját oldalára, érdemben azonban ez nem jelentett volna semmit – taglalta Klačar.