2021. május 14., péntek

Nem sikerült rákapcsolódnia a Dragon teherűrhajónak az ISS-re

Nem sikerült első próbálkozásra rákapcsolódnia a SpaceX amerikai magáncég Dragon teherűrhajójának a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette szerdán a NASA amerikai űrhatóság Twitteren.

Fotó: NASA

A NASAspaceflight.com amerikai hírportál szerint a dokkolási manővert akkor kellett megszakítani, amikor a személyzet nélküli teherűrhajó megközelítette az ISS-t. A műveletet a csatlakozást megelőzően pár órával kellett félbeszakítani az amerikai GPS-helymeghatározó rendszer hibája miatt, amit a teherűrhajó űrbéli navigációhoz használ. A Dragon 1,2 kilométerre volt még az ISS-től, amikor észlelték a hibát.
A következő dokkolást csütörtökön kísérlik meg.
A vasárnap Cape Canaveralről Falcon 9-es típusú hordozórakétával indított Dragon két és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérletekhez szükséges anyagokat, a többi között antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat szállít. A SpaceX immár tízedik alkalommal küld szállítmányt az űrbázisra.
Az ISS fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia űrhajós dolgozik.
A Moszkva környéki irányító központ szerda reggel közölte, hogy sikeresen felbocsátották a kazahsztáni Bajkonurból szerdán a Progressz-MSZ05 típusú orosz teherszállító űrhajót, fedélzetén szintén a Nemzetközi Űrállomás legénységének szánt 2,5 tonna utánpótlással.