2024. április 23., kedd

Neverovatna potražnja za prasadima i tovnim svinjama

Još uvek je teško proceniti štetu od leda-Situacija u poljoprivredi u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu

Za razliku od prethodnih godina, ove godine u februaru ne opada potražnja za tovnim svinjama. Može se govoriti i o deficitu na stočnoj pijaci. Otpočeto je već sa prihranjivanjem pšenicom i ječmom. Stručnjaci kažu da se što pre izvrši taj posao.

U Bačkoj Topoli i u Malom Iđošu je zemljište počelo da se đubri. Poslednjhi dana kada je jutarnja temperatura bila minus 5-6 stepeni, odgovarajući uslovi zemljišta su doprineli ranijem bacanju đubriva. Prema rečima stručnjaka, umesto UREE bolje je bacati lakše rastvorljivi amonijum-nitrat. Inženjer poljoprivrede Rak Lajoš, kaže da u poslednjih 10 godina nije bilo takve zime kao ovog januara. Čak se ni sada još uvek ne može reći kolika šteta će uslediti nakon mraza. Neke sorte pšenice su otporne na hladnoću od minus 15-16 stepeni. Bilo je i više hladnih dana u januaru a snega je bilo u veoma tankom sloju. Žito smo na jesen posejali samo jednim delom, i sada se ono lepo bokori ali ono što je kasnije posejano praktično još nema izdanke. Prema njegovim rečima, šteta se može proceniti ako uzmemo četvrt kvadrata zemlje i prebacimo ga na toplo mesto. Uzorak će se razviti za par dana i može se govoriti o tome koliko je zamrzlo. Pođubrivanje što pre treba odraditi. U najgorem slučaju, ako je šteta tolika da se umesto ječma posadi nešto drugo na proleće, posuto đubrivo neće štetiti, moće će da se iskoristi za drugu kulturu.

Dragoceni prasići

Na stočnoj pijaci sada potražnja diktira cenu. Velika potražnja je za tovnim prasićima. Cena je između 145 i 160 dinara. Tomik Nimrod, uzgajivač svinja i potpredsednik „Gazdakor-a“ u Bačkoj Topoli kaže da ta cena prihvatljiva i za poljoprivrednike i za kupce, odnosno korisnike. Prethodnih godina u ovo vreme, cena je obično padala. Često je uvoz jeftinog mesa obarao cenu domaćem. Sada je, međutim, cena u EU ista te nije isplativo uvoziti ga. Postoji velika potražnja na domaćim pijacam, zato se cena dobro zadržala. U slučaju prasića, ovo je još izraženije. Za kologram se traži od 220 do 240 dinara, a ponekad ako je prase izuzetnog kvaliteta može biti i od 260 do 290 dinara. Zbog nedavnog pada cena na tržištu, mnogi ogajivači su prodali svoje krmače. Tako da je sada potražnja veća od ponude, te zbog ovoga je cena u porastu. Do nedavno, cena je bila 160-170 dinara. On dodaje da cene na stočnim pijacam i dalje stagniraju. Za meso se plaća 1,9 evra ali samo za izuzetan kvalitet. Za ostalo meso se nudi 200 dinara, što uzgajivačima ne pokriva troškove.