2024. március 29., péntek

Van egy fuxom, de öt madzag kell!

A Szabácsi házaspár nyerte a II. fuxkártyabajnokságot Tiszaszentmiklóson

Kevesen tudják, milyen kártyajáték a fux, még a mindentudó neten sem lehet semmilyen hasonlóra ráakadni. Tiszaszentmiklósi helyi specialitásnak számít, amit a helybeli magyarok és lengyelek már több generációra visszamenőleg előszeretettel játszanak, különösen télvíz idején.

Négy asztalon folyt a kártyacsata a legjobb helyezésekért (Gergely József felvétele)

Négy asztalon folyt a kártyacsata a legjobb helyezésekért (Gergely József felvétele)

Az észak-bánáti többnemzetiségű kis faluban tavaly szervezték meg az első fuxbajnokságot 19 kéttagú csapat részvételével. Az idei bajnokságra 16 csapat nevezett be. A versenyt szombaton bonyolították le a helyi vadászegyesület otthonában. A tavalyi győztes páros, Szabácsi János és felesége, Zsuzsanna idén sem talált legyőzőre, második alkalommal vihették haza a vándorserleget, és ha jövőre is nyernek, tartósan övék marad a trófea. A második helyen a helyi közösség elnöke, Josip Češljar és kártyapartnere, Adrija Šalbot végzett. A harmadik helyet a Nagy Zoltán és Kertész Zoltán páros érdemelte ki, míg a vigaszdíjat Jaksa Piroska és Piri József kapta.

A játékban egyszerre két kéttagú csapat mérkőzik meg egymással. Az egyazon csapatba tartozó két játékos egymással szemben ül az asztalnál. A magyar kártyával, hatos leosztásban játszott játék részben a hetesezésre vagy a filkózásra hasonlít. A makk fölső plusz a zöld fölső már egy fuxot ér. Színre színt kell játszani, de fontos a kártyalapok nominális értéke is. A játék öt nyert madzagig megy. A laikus számára nem egyértelmű ez a „madzagokra” játszott játék, amelyben még „lyukakat” is írnak, amelyek az első játékban nem számítanak, de a másodikban már igen. Ha valamelyik csapat 60 ponton felül teljesít, akkor már nyert. A szabályok elsőre bonyolultnak tűnnek, de egy kis gyakorlással hamar belejön az ember a játékba.

– Szeretek kártyázni, különösen, ha jó a társaság és vidám a hangulat, mint itt a vadászotthonban. Tavaly is részt vettem a bajnokságon. Örülök, hogy nem ment feledésbe ez az érdekes játék, amit már dédapáink is játszottak a faluban. Telente eljártak egymáshoz kártyázni, beszélgetni, iszogatni, társadalmi élet zajlott a faluban. A számítógépek és az internet világában jó, hogy még él az embereket összehozó társasjáték. Ezt a hagyományt kell tovább ápolni – mondta Jaksa Piroska.

Az idei fuxbajnokságot a tavaly életre hívott Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület szervezte meg. Törtei János, az egyesület elnöke elmondta, hogy a megszokottól, a kulturális és gasztronómiai hagyományoktól eltérő hagyományőrzés is beindult a faluban. Szeretnék megőrizni a csak a falura jellemző különleges és egyedi kártyajátékot, mert ez is hozzátartozik a népi kultúrához és a helyi szokásokhoz. A rendezvényt a helyi közösség, az MNT és a Csókai Művelődési és Oktatási Központ is támogatta, amely a serlegeket biztosította a legjobbak számára.

Az egész napon át jó hangulatban folyt fuxbajnokság után a társaság jóízűen elfogyasztotta a számukra készített babgulyást.