2024. március 29., péntek

Két bálból több mint egymillió dinár

Jól sikerült az iskolai jótékonysági bál Törökfaluban és Adán

Kiváló hangulatban telt el és nagyon eredményes volt mindkét jótékonysági bál, amelyet február elején tartottak meg Törökfaluban és Adán a Cseh Károly Általános Iskola törökfalui, illetve adai iskolarészlegének javára. A szervezők ugyan mások voltak az egyik és a másik településen, de a cél mindkét helyen közös volt: a jótékonysági bál adományaiból fejleszteni az iskolát és az oktatás színvonalát. Ehhez Törökfaluban 120 000 dinárt sikerült összegyűjteni, Adán közel 1 millió dinárt.

Törökfaluban tizennyolcadik alkalommal tartották meg a falu nyolcosztályos általános iskolája javára a Suli-buli bált, amelyet az idén Balog Andrea és Körtvélyesi Bűn Enikő szervezett meg a diákok szülei és a tanárkollégák közreműködésével.

– A bál alkalmából ellátogattak hozzánk Magyarországról a testvértelepülésünk, Sármellék képviselői, akik 60 000 forint pénzadományt hoztak a számunkra. Százhúsz személy vett részt a bálon, ami jó hangulatban telt el. A felajánlásokból és a tombolából összesen 120 000 dinár gyűlt össze az iskola javára. Nagyon sok értékes tombolafelajánlás érkezett a szülőktől és magáncégektől. A tombola fődíja hűtőszekrény, illetve csíksomlyói utazás volt. Az adományokból hordozható személyi számítógépeket (laptopokat), interaktív és fehértáblát szeretnénk vásárolni, ami már folyamatban van – magyarázta Balog Andrea osztálytanító. – Az első báloknak főként az volt a céljuk, hogy az iskola külalakján, a későbbiekben pedig az oktatás minőségén javítsunk. Az idén is erre fordítjuk az adományokat, hogy pedagógusként gördülékenyebben és hatékonyabban tudjunk dolgozni. Évekkel ezelőtt a bál tette lehetővé, hogy a környéken elsőként léptünk be az interaktív oktatás világába. Most főként az oktatás minőségén kívánunk javítani, hogy a gyerekek szeressenek ide járni, a kollégák szeressenek itt dolgozni, és meglegyenek azok a lehetőségek, amik megtalálhatók a nagyvárosban. Erre máshogyan nem tudunk anyagiakat előteremteni, csak ezen a bálon keresztül – közölte Balog Andrea.

Adán szintén az általános iskola felszereltségének javítását és a tanulók oktatásának fejlesztését szolgálja az a jótékonysági iskolabál, amelyet az idén második alkalommal szerveztek meg az iskola szülői közösségének kezdeményezésére a Prometheus civil szervezet pártfogásával. A szervezőbizottságot ez alkalommal is Fehér Noémi, Apró Tímár, Kozma Zsuzsa és Nataša Karanjac alkotta.

– A bál ezúttal is jól sikerült, többen vettek rajta részt, mint tavaly, majd háromszáz vendégünk volt. A befolyt összeg is megközelíti a tavalyit, több mint 900 ezer dinár gyűlt össze. Ezenfelül ismét kaptunk 50 asztali számítógépet az Optiwella Kft.-től, amelynek Bakos Tamás és Szirbik Albert a tulajdonosa – közölte Fehér Noémi. – A bállal elégedettek vagyunk, természetesen mindig szeretnénk jobbat és többet. Büszkék vagyunk a támogatóinkra és a bálozóinkra, akik eljöttek és mindenféle módon támogatták ezt a kezdeményezést – nyilatkozta a szervezőbizottság tagja.

A Cseh Károly-iskola igazgatója, Maksó Éva megjegyezte, hogy az adai jótékonysági bál hiánypótló és közösségformáló, amelynek a lebonyolítása ezúttal is magas színvonalú volt, akárcsak az első rendezvény esetében.

– A bálon összegyűlt összeget a tanfelszerelés bővítésére fordítja az iskola. A tanfelszerelés előző évben megkezdett megújítását folytatjuk. Ez a számítógépes felszerelés egyes részeit fogja érinteni, valamint a tornaterem részére a sportszerek beszerzését, illetve szeretnénk javítani a szaktantermek tanfelszereltségén is. Ez a legjelentősebb bevétel az év folyamán, aminek hatása meglátszik a mindennapi munkában a tanároknál. Amióta van bálunk, illetve pályázunk támogatásért, azóta szerintem javul az oktatás színvonala is – közölte az iskolaigazgató. Hozzátette, hogy az iskola továbbra is számít az adományokra, amelyeket a jótékonykodók befizethetnek az iskola folyószámlájára.