2024. március 28., csütörtök

A PKB-t is megvennék a mágnások

Miodrag Kostić és Petar Matijević verseng a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinátért

Nem hivatalos információkra hivatkozva a Politika napilap azt írja, hogy Miodrag Kostić, az MK csoport tulajdonosa és Petar Matijević, a nevét viselő húsipari vállalat tulajdonosa levélben erősítették meg vásárlási szándékukat a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) iránt, noha korábban azt hangoztatták, hogy elállnak az ország legnagyobb birtokáért folytatott versengéstől.

Petar Matijević ezt hivatalosan nem erősítette meg. Egy korábbi alkalomkor úgy nyilatkozott a belgrádi napilapnak, hogy csak akkor jelentkezik a pályázatra, ha a külföldi befektetők nem érdeklődnek, mert neki nincs esélye az arab és a kínai cégekkel szemben. A külföldi potenciális beruházók között állítólag kínai, szingapúri és brit vállalatok is vannak. Számítottak az Egyesült Arab Emírségek-beli Al Dahrára is, egyelőre azonban nem mutat érdeklődést, ami nem jelenti azt, hogy nem pályázhat, ha a nyilvános felhívást hivatalosan közzéteszik.

A Gazdasági Minisztériumban azt közölték, hogy ennek a hétnek a derekán hoznak nyilvánosságra részleteket a PKB privatizálásával kapcsolatban, annyi azonban bizonyos, hogy az érdeklődés nagy. A vásárlási szándék bejelentésének határideje február 17-én járt le. A beérkezett ajánlatok alapján határozzák meg a kombinát magánosítási modelljét. Korábban jelezték, hogy az erre vonatkozó határozatot júniusig meghozzák. Szerbia egyébként a Nemzetközi Valutaalappal aláírt memorandumban is kötelezte magát, hogy ismét kiírja a pályázatot a PKB eladására. 2015. december 31-én egyszer már kiírták a tendert, de 2016 márciusában kiderült, hogy nincs érdeklődő, noha korábban Siniša Mali polgármester arról beszélt, hogy 11 cég is komoly szándékkal jelentkezett. Az eladást akkor leállították, és elrendelték a tőke újbóli felbecslését.

Nem lehet tudni, hogy most sikeres lesz-e a privatizáció, a szándéknyilatkozat ugyanis még senkit semmire nem kötelez. A múltkori pályázati körben pl. egy egyetemista is jelezte vásárlási szándékát.

Petar Matijević: Én vagyok a legnagyobb vágóhidas, szükségem van a PKB-re

– Évente 50 millió kilogramm húst állítok elő, hat-hat csirke- és bikafarmom van, valamint öt sertésfarmom. A csirkefarmokon egy-egy turnusban 200 000 csirkét nevelünk, évente 7,5 millió csirkét küldök piacra – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek a Matijević húsipari vállalat tulajdonosa.

Mint mondta, mégis jelentkezett a nyilvános felhívásra, mert azt reméli, hogy nem sok érdeklődő lesz, és így kezdőáron megvásárolhatja a kombinátot. Nem árulta el, mennyit hajlandó fizetni, mert szerinte „a vásárlás súlyos stratégia”. Nyilatkozatából kiderült az is, hogy nem Kostićtyal együtt küldte el a vételre vonatkozó szándéklevelet, hanem egyedül. „Kostić üzletember, én pedig paraszt vagyok” – fogalmazott.