2024. március 29., péntek
MAGYARORSZÁG

Tovább nőhetnek a bérek

Az idén is jelentősen, 10 százalék körül emelkedhetnek a reálbérek – mondta kérdésre válaszolva hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter arra reagált, hogy a KSH adatai szerint 2016-ban kimagasló mértékben, 7,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban.

Varga Mihály rámutatott: a jelentős béremelkedés az idén elsősorban amiatt várható, mert ez év elején életbe lépett a munkaadók és munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel kötött hatéves bérmegállapodás, így a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett, és a munkáltatókat terhelő adók érdemben csökkentek, így például a társasági adó 9 százalékra.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a pénzromlás idei első havi üteme ugyan meglepetést okozott, de a kormány továbbra is azzal számol, hogy az idén az infláció éves szinten 1,6 százalék lesz.

Az NGM közleménye rámutat: nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatás hatását beszámítva 7,4 százalékkal, anélkül 7,7 százalékkal növekedtek 2016-ban a reálkeresetek. A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés mindhárom szektorban kiemelkedő mértékű, így a vállalkozási szférában 6,6 százalékos, a költségvetési szférában 10,8 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 6,9 százalékos volt tavaly. A versenyszféra és a közszféra folyamatos béremeléseinek, a Munkahelyvédelmi Akciónak és az évről évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően 4 éve nőnek a reálbérek Magyarországon.