2024. április 19., péntek

Szerbia a sereghajtók mezőnyében

Hogyan alakul a minimálbér az országban és a tágabb környezetben?

Január elsejétől a törvény által szabályozott minimális órabér Szerbiában 130 dinár. A tavalyi 121 dináros órabér 9 dináros növelése – a munkanapok számától függően – havonta mintegy 1500 dinárral jelent több pénzt azok számára, akik minimálbért kapnak. Körülbelül 300 ezer foglalkoztatott kap minimálbért, illetve hivatalosan az így kiszámolt bér után fizetik utána az adókat és a járulékokat. 2016 márciusában és augusztusában volt a legtöbb munkanap, amiért 22.264 dináros minimálbér járt, januárban, februárban, áprilisban, júliusban és októberben pedig mindössze 168 (munka)óra volt a hónapban, ami 20.328 dináros bért jelentett.

Ha összehasonlítjuk a hazai minimálbért a régió országaiban kifizetettekkel, vannak olyan országok, amelyekben még kevesebbet kapnak a minimálbérért foglalkoztattak. Albániában, Macedóniában és Bosznia-Hercegovinában is alacsonyabb a legkisebb havi, szavatolt juttatás, mint nálunk. Az EU-tagállam Bulgáriában viszont valamivel több, mint Szerbiában. Más szomszédos országokkal összehasonlítva esetenként nagyok a különbségek. Horvátországban például az itteninek a két és félszerese, Magyarországon több mint a duplája, de az Európai Unió tagállamai között is elképesztő különbségek vannak a minimálbér tekintetében. A legmagasabb kötelező minimálbért, havi 1999 eurót Luxemburgban fizetik, a legkisebbet pedig, mindössze 235 eurót, Bulgáriában. Magyarország a januárban elkészült táblázaton a 17. helyen szerepel a havi 412 eurós minimálbérével. A leköszönő kormányfő egyébként a közelmúltban azt ígérte, Szerbiában hamarosan 500 euró lesz az átlagbér. Ez azonban nem tévesztendő össze a minimálbérrel. Az utóbbi időben az átlagbér általában a minimálbér dupláját tette ki, illetve a legtöbbször ennél is kicsivel több volt. A minimálbér tekintetében az EU-tagállamok közül a sereghajtó bolgárokat a románok követik 275 euróval. Lettországban és Litvániában az átlagos minimálbér 380, Csehországban 407, Magyarországon, mint említettük, 412, Horvátországban és Szlovákiában 435 euró. Lengyelországban 453, Észtországban 470 euró a szavatolt legkisebb átlagos havi bér, teljes munkaidő esetén.

A többi uniós tagállamban a minimálbér is meghaladja az 500 eurót. Portugáliában 650, Görögországban 685, Máltán 736, Szlovéniában 805, Spanyolországban pedig 826 euró. Jó néhány EU-tagországban azonban még a minimálbér is meghaladja az 1000 eurót. A még hivatalosan tagállamnak számító Nagy-Britanniában 1397, Franciaországban 1480, Németországban 1498, Belgiumban 1532, Hollandiában 1552, Írországban 1563 és a listavezető Luxemburgban 1999 euró. Európában azonban nem Luxemburg az első. A 28 EU-tagállamból egyébként nem mindegyik, csak 22 alkalmaz nemzeti minimálbért. A kivételek Dánia, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Finnország és Svédország. Ezekben az országokban nincs törvényileg előirányzott minimális órabér vagy havi bér megszabva.

A minimálbér összegének sok szempontból lehet meghatározó szerepe egy ország többi bérének alakulására. Sok esetben azonban csekély a jelentősége. Sokatmondó mutatószám, hogy a foglalkoztatottak hány százaléka kap minimálbért, mert minél többen visznek haza minimálbért, annál nagyobb a jelentősége. Szlovéniában majdnem 20 százalék ez az arány, Litvániában 14, Lettországban csaknem 12, Luxemburgban, Franciaországban, Horvátországban és Lengyelországban 10 százalék körüli az arány. Spanyolországban a legalacsonyabb, mindössze 0,2 százalék, a többi EU-tagállamban pedig 2 és 5 százalék között mozog.

A minimálbér egy puszta szám csupán. Önmagában nem mutatja, hogy az adott országban mennyit is ér, mit lehet vásárolni érte. Az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat januárban vásárlóerő-paritás alapján is összehasonlította a minimálbéreket, vásárlóerő-egységben kifejezve. Az országonkénti eltérés így már nem mutat akkora különbségeket, mintha pusztán a számokat hasonlítjuk össze. Az EU-n belüli legmagasabb minimálbér kilencszerese a legalacsonyabbnak. Az árbeli különbségeket és a vásárlóerőt is figyelembe véve azonban ez az arány mintegy 1:3-ra mérséklődik. A vásárlóerő szempontjából ugyanis a sereghajtó Bulgária Luxemburghoz 501:1659 mértékben arányul. Ha nemcsak az uniós tagállamokat, hanem egész Európát nézzük, akkor Ukrajnában a legalacsonyabb a minimálbér. Még úgy is, hogy 2017. január 1-jétől a 2016. év duplájára, mintegy 110 euróra emelték.