2024. március 29., péntek
CROSSFIT

Hódít a crossfit

Zentán negyedik alkalommal szerveztek versenyt ebben az új sportágban

Be kell vallanom, hogy sportban a konzervatívabb személyek közé tartozok, akik szerint a világon mindenki megtalálja a magának valót a klasszikus sportágak között, s nem kell olyan új sportágakat kitalálni, mint például a víz alatti hokizás. Sokáig a crossfittel is így voltam, azt tartottam, hogy a kevésbé ügyes és erős emberek középszerű teljesítménye mindez, de aztán az ember csak megtudja, hogy míg 2005-ben mindössze 15 ilyen klub létezett a világon, mára már 13 ezer regisztrált klub működik, s mind többen érdeklődnek az ilyen fajta sportolás iránt.

Az indíttatás, az újságírói kíváncsiság tehát már megvolt, s így néztem le szombaton a zentai sportcsarnokban megrendezett versenyre, amelyen nem kis meglepetésemre számos csoportban 160 fiatal és kevésbé fiatal versenyzett, akik szerbiai, magyarországi és romániai klubokból érkeztek.

A szervezők, jobbról a második Zelić Aleksandar

A szervezők, jobbról a második Zelić Aleksandar

A torna fő szervezője, Zelić Aleksandar először is ismertette, mi is az a crossfit.

– Nem kimondottan új sportágról van szó. A lényege a körkörös edzés, egy bizonyos gyakorlatot vagy időre, vagy ismétlésszámra kell megcsinálni. Ilyen formában készültek már régebben sportolók, s csak annyi történt, hogy egy amerikai, Greg Glassman mindezt összefoglalta, szabályokat fektetett le, mit szabad és mit nem szabad. Tulajdonképpen egy új sportágat alkotott meg. A crossfit magában foglalja az olimpiai súlyemelést, a tornát, az atlétikát és mást, mint például a testre szabott gyakorlást.

Tél lévén a teremben nyilván korlátozott a gyakorlatok száma. Mit csináltatok most?

– A mostani verseny állóképességi verseny, ezen van a hangsúly. Az első gyakorlatban evezés szerepel szöcskeugrással kombinálva. Tíz perc alatt kell minél többet leevezni. A második gyakorlatban dobozra való ugrás, futás és ugrókötél szerepel. Ezzel is a tüdőkapacitást teszteljük a versenyzőknél.

Három országból érkeztek versenyzők. Elégedett vagy a létszámmal?

– Őszintén, mi úgy gondoltuk, hogy ez a téli verseny amolyan barátkozás lesz, 80-90 versenyzővel. Úgy látszik azonban, hogy a versenyből egy hagyományos rendezvény vált, mivel az idei a negyedik ilyen verseny már, s minden évben több és több résztvevő érkezik. Most 35 sportegyesületből 160-an jelentkeztek, ez azt sugallja, hogy valamit mégis jól csinálunk.

Néhány szót a zentai klubról.

– Zentán három edző dolgozik, Antal Zoltán, Szabó Igor és jómagam. Délelőtt négy, délután pedig hat csoportunk van, mintegy száz nővel és férfival. Minden korosztály megtalálható nálunk, a 8-9 évesektől a 60 évesekig.

Nyilván nem a crossfitversenyzők a legerősebbek, leggyorsabbak, legügyesebbek. Hogyan foglalnád össze a crossfit lényegét?

– Nekem azt mutatta meg, hogy Zentán rengeteg olyan ember eljön edzeni, aki más, klasszikus sportokban nem járna tréningre. Jól érzi magát ebben az edzésformában, átmozgatja az egész testét, s az egy órában kikapcsolódik, elfelejti a mindennapi stresszt, gondokat. Ez a legfontosabb. Hogy nem a legerősebbek, az nem annyira számít. Az a fontos, hogy eljöjjenek és jól érezzék magukat.

Nem titok lassan, hogy egy profi súlyemelőklubot kívánsz megalakítani. Mit lehet erről tudni?

– Van néhány versenyzőnk, akik komolyabban szeretnének súlyemeléssel foglalkozni. A szabadkai Rozsnyik Ervinnel próbálunk majd együttműködni. Ő többszörös országos bajnok, válogatott, s megvan neki a megfelelő végzettsége a súlyemelés oktatására. Meglátjuk, mi sül ki belőle.