2024. április 18., csütörtök
MAGYAR–ROMÁN HATÁR

Alkalmi átkelők nyíltak

Új, alkalmi nyitvatartással működő határátkelők nyíltak a hétvégén a magyar–román határszakaszon, közülük kilencet szombatonként, egyet pedig vasárnaponta használhatnak majd az utazók. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly és Károlypuszta (Horea) közötti határnyitási ünnepséget követően Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta, az új átkelési helyekkel megduplázódott a magyar–román határszakaszon működő határátlépési helyek száma, így több lehetőségük van a határ két oldalán élőknek a találkozásra és a kapcsolattartásra.

Eddig 58 kilométert kellett megtenni két határátkelő között, a tíz új átkelővel ez a távolság 35 kilométerre rövidül – jelezte Perényi Zsigmond. A helyettes államtitkár hozzátette, a magyar kormány azt szeretné, hogy mindennap használhassák majd a lakosok az új átkelőket.

A magyar és a román településeket összekötő utat 2014-ben adták át, a 12 kilométer hosszú útszakasz több mint 10 kilométeres része román oldalon Szaniszlót (Sanislau), illetve a hozzá tartozó Károlypusztát és az országhatárt, a fennmaradó csaknem 2 kilométeres rész pedig a határt és Ömbölyt köti össze. A beruházás összege mintegy 5,6 millió euró (1,7 milliárd forint) volt, a fejlesztéshez 4,8 millió eurós támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a két település, a fennmaradó összeget pedig saját forrásból, illetve nemzeti támogatásból finanszírozták.

Ugyanebből forrásból épült meg a másik kilenc helyszínen a magyar–román határon átvezető út is. Az utakat azonban nem használhatták az utazók, mert Románia még nem tagja a schengeni övezetnek. A két ország közötti utakat ezért betonelemekkel és sorompóval kellett lezárni. Az utak megfelelő módon történő használata a program uniós jogszabály szerinti sikeres lezárásához is szükséges, ennek határideje 2017. március 31.

Az ömbölyin kívül a Zajta–Nagypeleske (Peles), a Garbolc–Szárazberek (Bercu), a Dombegyház–Kisvarjaspuszta (Variasu Mic), az Ele–-Ottlaka (Graniceri), a Körösnagyharsány–Körösszeg (Cheresig), a Dénesmajor–Feketegyarmat (Iarmata Neagra), a Pocsaj–Biharfélegyháza (Rosiori), valamint a Bagamér–Érkenéz (Voivozi) határátkelőhelyek nyíltak meg. Az átkelők szombatonként nyolc órán keresztül fogadják az utazókat. A Csanádpalota–Nagylak (Nadlac) közötti átkelő pedig vasárnaponként lesz nyitva.

A Miniszterelnökség az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében azt írta, a továbbiakban növelni szeretnék a határnyitások gyakoriságát, és legalább két út esetében az állandó határátkelést biztosítani. Ezt követően – a helyi igények figyelembevételével – további utak esetében is törekedni fognak az állandó határnyitásra.