2024. március 29., péntek

Találkozott az államfő és a kormányfő

Aleksandar Vučić: Nyugtalan időszak következik

Belgrádi médiumok ma olyan információk birtokába jutottak, melyek szerint Tomislav Nikolić jelenlegi államfő mégsem indulna a leendő elnökválasztáson és nem lenne Aleksandar Vučić egyik ellenjelöltje áprilisban. A média úgy tudta, hogy ennek megerősítése érdekében még egyszer tárgyalni kíván az elnöki tisztség felé kacsingató kormányfővel. A találkozót késődélután meg is tartották, melyet követően egy „titokzatos” közös közleményt adtak ki. Ebben kifejtik, hogy a „jövőbeni szoros együttműködésről” állapodtak meg, egyet értettek, hogy Szerbia előtt számos kihívás szerepel, s közelinek és jónak ítélték kettejük eddigi együttműködését. A választásokkal kapcsolatosan egyebet nem közöltek.

Aleksandar Vučić azt nyilatkozta korábban a nap folyamán, hogy semmilyen politikai valóságshow-nak sem kíván része lenni, főleg annak nem, amelyikbe a nyilvánosság most megpróbálja belekényszeríteni. Mint hozzátette, az államfővel kész tárgyalni bármikor bármiről, de nem hajlandó üzletelni arról, hogy kinek milyen szívesség jár, ha eláll javára az elnökjelöltségtől. Vučić azt mondta, nem fogja az újságírókat folyton arról tájékoztatni, hogy mikor kivel beszélt valamiről.

Verbászon tett látogatása során a kormányfő elmondta, sokan vannak olyanok, akik alig várják, hogy Szerbiára ütést mérjenek, hogy veszélybe sodorják az ország egyensúlyát. Turbulens idők előtt állunk, állapította meg.

– A bosnyákok a Nemzetközi Bíróság döntésének felülvizsgálását követelik (a boszniai népirtás ügyében), Hashim Thaçi Koszovó UNESCO-tagságát követeli, Szerbiában is sokan vannak, akik alig várják, hogy kibillenjen az egyensúly és gyengébb legyen az állam. Valamennyiüknek azt tudom üzenni, hogy Szerbiát vigyázzuk és meg is fogjuk őrizni a támadásoktól. Nyugtalan politikai időszak következik – értékelte Vučić a Petar Petrović Njegoš iskola felújítási munkálatainak megtekintésekor.