2024. április 25., csütörtök
VESZÉLYBEN A PROJEKTUM?

Az EU felülvizsgálja a Belgrád–Budapest vasútvonal tervét

Fennáll a veszélye annak, hogy a Belgrád és Budapest közötti 2,89 milliárd dollár értékű, kínai projektum részét képező vasútvonal ellentétben áll az Európai Unió előírásaival – közölte a Financial Times szaklap, adta hírül az N1 hírtelevízió. Mint arról a pénzügyi szaklap egyik írásában beszámolt, az Európai Bizottság szakértői éppen ezért felülvizsgálják a projektumot, az EU szabályai szerint ugyanis a nagyobb horderejű projektumok esetében kötelezőnek számít a tenderpályázat kiírása. A hír szerint az illetékes uniós szervek már felvették a kapcsolatot a magyar és szerb kormánnyal.

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök és Li Mancsang Kína belgrádi nagykövete Újvidéken, a magyar-szerb-kínai projekt bemutatóján (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök és Li Mancsang Kína belgrádi nagykövete Újvidéken, a magyar-szerb-kínai projekt bemutatóján (Fotó: Beta)

Mint arról az FT beszámol, a gyorsvasút egy 350 kilométeres vonalon jönne létre a két főváros között, s az a részét képezi a kínai államfő 900 milliárd dolláros tervének, mely Kína jobb összeköttetését irányozza elő Európával, a Közel-Kelettel és Afrikával.

A cikk szerint az ellenőrzés nagyobb mértékben vonatkozik uniós tagállamként Magyarországra, melynek teljesen alkalmazkodnia kellene az EU területére vonatkozó közbeszerzési előírásokhoz. Az előírások megszegésének megállapítása bírságot és a megállapodás kérdéses részeinek megsemmisítését vonhatja maga után.

A magyar kormány pénteken közölte, hogy aláírta Kínával a szükséges szerződéseket, a többi között azt a kiegészítést is, ami az uniós előírásokkal való összehangolást tartalmazza a brüsszeli konzultációk eredményének fényében.

A gyorsvasút magyar szakaszára vonatkozóan az eddigiekben még nem tettek közzé szerződést, az államközi megállapodás értelmében a két kormány által meghatározott vállalatok „egymással együttműködve dolgoznak a projektum fejlesztésén” – írta az N1 az Financial Times lapra hivatkozva.