2024. április 23., kedd

Civil szervezetek támogatása Topolyán

A Topolya község területén működő civil szervezetek tevékenységi köre igen széles skálán mozog, kezdve a környezetvédelemtől a kultúrán, rádiózáson át egészen a cserkészésig és a tűzoltóságig.

Több mint száz civil szervezetet támogat az önkormányzat (Fotó: Benedek Miklós)

Több mint száz civil szervezetet támogat az önkormányzat (Fotó: Benedek Miklós)

Mint tudjuk, egy-egy szervezetnek már csak a működéséhez is bizonyos mennyiségű anyagi eszközre van szüksége, nem beszélve a rendezvényekről, amelyeknek a megszervezése szintén pénzbe kerül. Éppen ezért Topolya község idei költségvetésében 17 270 000 dinárt különített el a civil szervezetek támogatására. A pénzt az év elején kiírt pályázatra beérkezett dokumentumok függvényében osztották ki olyan társulatok között, amelyek igazolni tudták, hogy a múlt évre vonatkozó támogatást rendeltetésszerűen használták fel. A szerződések ünnepélyes aláírására pénteken délben került sor a községi képviselő-testület tanácstermében. A rendezvényen a vallási felekezetek, a kultúrával, a környezetvédelemmel, helytörténettel, kiadói tevékenységgel, szociális problémákkal, gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal foglalkozó szervezeteknek körülbelül száz képviselője volt jelen.
Az esemény elején Kislinder Gábor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a támogatásért elsősorban a polgároknak kell köszönetet mondani, akik a törvényben foglaltakkal összhangban rendszeresen fizetik az adót és a járulékokat. Elmondta azt is, hogy a kultúrával foglalkozó szervezetek esetében többekkel már megtörtént a szerződések aláírása, hisz működésüket korábban biztosítani kellett, és bizonyos események megrendezésének támogatása nem tűrt halasztást, így hárommillió dinárt már kiosztottak.
A polgármester arra is kitért, hogy az átutalások az idei évtől kezdve nem folyószámlára történnek, hanem minden szervezet köteles trezorszámlát nyitni. A tegnapi szerződés-aláíráson több olyan egyesület is részt vett, amelyeknek nincs ilyen számlájuk.
Újságírói kérdésre Kislinder elmondta, hogy az idei támogatási program a civilekkel kötött aláírással nem fejeződött be, hisz a költségvetés módosítása alkalmával, ha lehetőség nyílik rá, a civil szervezeteknek juttatott támogatás összege is növekedhet. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a támogatás aránya nem változott a múlt évihez viszonyítva, a legnagyobb összegű támogatást továbbra is a két legnagyobb intézmény, a Kodály Zoltán Magyar és a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ kapja, ám bizonyos elmozdulások történtek a rendezvények függvényében, többek között az idei, Bácskossuthfalván megrendezendő Durindó és Gyöngyösbokréta is nagyobb figyelmet kapott.