2024. április 20., szombat

Az első vízkörgyűrű teljes felújítása

Bácskossuthfalván tízmillió dinár értékben valósulnak meg beruházások az első negyedévben – Az idén három utcát fognak újraaszfaltozni – Napelemek kerülnek az új wellnessmedencére – A színhá

Az év eleje igen aktívan kezdődik a bácskossuthfalvi helyi közösségben.
Seffer Attila tanácselnök arról számolt be lapunknak, hogy Topolya községben az első jelentősebb beruházás épp a bácskossuthfalvi helyi közösségben valósul meg. Ez a projektum a vízhálózat felújításhoz kötődik.

– Tavaly a tartományi mezőgazdasági titkárságnál nyertünk 4 millió 462 ezer dinárt vízvezeték felújítására. A közbeszerzést követően 7 cég versengett a kivitelezés jogáért, s a nyertes cég 3 millió dinárért vállalta fel a munkát. A kimaradt összeget Topolya község visszautalja majd a tartománynak. A projektum keretében ki fogjuk cserélni az 1963-ban épült, első vízvezeték-körgyűrűt, ahova a Pacséri út, a Posta utca, a Mátyás király utca és a Szabadkai út egy része, a Park utca és a Szent István utca páratlan oldala tartozik. A munkálatok nagyon jó ütemben haladnak, és mint a kivitelező ígérte, 10 nap múlva a háztartásokat is rákapcsoljuk az új vezetékre. Ennek a beruházásnak köszönhetően csaknem 100 háztartás fogja új vízvezetékről kapni a vizet – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy ezt a beruházást az tette indokolttá, hogy az elöregedett csövek miatt szinte hetente történtek csőtörések. Ha ez a projektum befejeződik, akkor a pályázni fognak a vízvezetékcsere folytatására is.
A helyi közösség az idén más, vízhez köthető projektumokat is szeretne megvalósítani. Készül egy új kút terve, ezt követően pedig közbeszerzést fognak kiírni kivitelezésére. A kút fúrását mindenképp még az idén szeretnék befejezni, felszerelését és beüzemelését pedig legkésőbb a következő évig. A tanácselnök arról szólt, hogy a szabadidő-központban hamarosan elkészül az új wellnessmedence, aminek a vizét napelemekkel melegítenék. A jövő héten ki fognak írni egy közbeszerzési pályázatot a napelemek kiépítésének első fázisára. Ezt a beruházást a topolyai községi költségvetésből valósítják meg, a fejlesztésekre szánt pénzből. Seffer utolsóként megemlítette, hogy az idén szeretnék kicserélni a Művelődési Ház fűtési rendszerét. Jelenleg villanyárammal fűtenek, de ez nem ad elég hőt, ezért szeretnének áttérni a szilárd tüzelőanyaggal működő központi fűtési rendszerre.
A helyi közösségnek a vízhez valamilyen formában köthető beruházások mellett számos más projektuma is van erre az évre vonatkozóan. A 2 hónappal ezelőtt lezajlott helyi közösségi választáson egy 4 éves stratégiai tervet fogalmaztak meg, amelyet évekre bontottak és cselekvési tervekké formáltak – számolt be lapunknak Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának elnökhelyettese.
– Itt most a kátyúzásról, a járdafelújításról és a közvilágítás javításáról beszélünk. Jelenleg az utak élveznek prioritást: a határút programból 4,25 millió dinárt fordítunk a Zombori út hátramaradt szakaszának újraaszfaltozására. Itt a közbeszerzés már lezajlott, a Vojput nyerte meg. A továbbiakban az Ifjúság utca teljes újraaszfaltozása valósul meg 1 millió dinárból. Erre vonatkozólag most írtuk ki a közbeszerzést, a finanszírozás pedig községi és helyi közösségi forrásokból oldjuk meg. Reményeink szerint a közbeszerzési terv módosítása után, március második felében, megkezdődik az Ady Endre utca újraaszfaltozása is, erre 3 millió dinárt fordítunk. Az utcákra szánt és a vízvezeték felújításra fordított összeg együttesen eléri a 10 millió dinárt, ami nagyon jó startnak minősül – fogalmazott Fazekas.
A tanácselnök-helyettes arról is beszámolt, hogy részt vesznek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghívásos pályázatán, ami a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Képviselőház és a Fesztivál Tanács hathatós támogatásával jött létre. Itt csaknem 6 milliós támogatást nyertek a színház segédépületének építésére. Ez a beruházás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy színházterem minden korszerű működési feltételnek megfeleljen. A munkálatok várhatólag márciusban kezdődnek, és még a júniusban tartandó Durindó előtt be fognak fejeződni – mondta el Fazekas.