2024. április 24., szerda

Több ezer embert karol fel a szociális háló

Számos területen van szükség a szociális védelem megszervezésére

A szabadkai önkormányzat az idei évi költségvetésből több mint 166 millió dinárt különített el a szociális védelemre, mely magában foglalja a Melegedő és a Népkonyha működtetését, az idősek gondozását, a diákok utaztatását, a szociális helyzet javítását, valamint az egészségházak felújítását és a Szociális Munkaközpont működésének finanszírozását is.

A Népkonyha 1100 polgárnak biztosít élelmet (Fotó: Gergely Árpád)

A Népkonyha 1100 polgárnak biztosít élelmet (Fotó: Gergely Árpád)

A hajléktalanok átmeneti befogadására szolgáló Melegedő, melyet immár negyedik alkalommal nyitottak meg, tavaly december 22-től február 8-ig működött. A Melegedő működésének időtartamát az időjárási körülmények szabják meg, s bár immár tíz napja becsukta kapuit a Caritas Gáj utcai helyiségeiben berendezett szálló, amennyiben erős fagyok lesznek, újra megnyitják. Az idén összesen 35 ember fordult meg a Melegedőben, napi szinten pedig mintegy húsz hajléktalan élt ezzel a lehetőséggel, melynek keretében napi háromszori étkezést, tisztálkodási lehetőséget, szálláshelyet biztosítottak számukra, illetve ruhaneműt, lábbelit is kaptak, két alkalommal pedig orvosi vizsgálatra is sor került.

Ilija Đukanović, a város szociális ügyekkel megbízott tanácsosa lapunknak elmondta, nehéz előre tervezni, hogy mennyi pénzt kell fordítani a Melegedő működtetésére, hiszen sem a hideg napok, sem a felhasználók számát nem lehet előre látni. Az előző tél folyamán december 31-e és január 28-a között működött a Melegedő, ahol mintegy húsz hajléktalan talált oltalomra a hideg elől, s erre a célra az önkormányzat a Vöröskereszt szabadkai szervezete által, mely a Melegedőt működteti, mintegy 321 ezer dinárt fordított.

– Nehéz felbecsülni, hogy Szabadkán hány hajléktalan él, ugyanis a Melegedőben tartózkodók nagy részének év közben van hol laknia, és főleg azért jönnek el, mert a nagy hidegben nincs mivel fűteniük és nincs mit enniük. A Népkonyhával is a szociálisan veszélyeztetett polgárokat segítjük. Ennek keretében januártól júniusig, majd szeptembertől decemberig 1100 polgárnak biztosítunk élelmet harminc városi és peremvárosi helyi közösség területén, ebből 921 személy főtt ételt kap, 179 felhasználónak pedig élelmiszercsomagot osztunk, július és augusztus folyamán pedig mind az 1100 felhasználó élelmiszercsomagot kap. A Népkonyhát úgyszintén a Vöröskereszt szabadkai szervezete működteti az önkormányzat támogatásával, és az idén 31,2 millió dinárt fordítunk erre a célra – tudtuk meg a szociális tanácsostól.

Az önkormányzat az idős polgárok megsegítésére mintegy 42 millió dinárt költ, mely magában foglalja a ház körüli és a háztartási munkák elvégzésének, a házi ápolásnak és a nyugdíjasok klubjának a finanszírozását. A Gerontológia Központon keresztül 550, a Caritas Szabadka révén 220, a Szerb Nővérek Körén keresztül pedig 120 idős személynek segítenek a ház körüli és háztartási munkák elvégzésében, 250 idős személynél végeznek házi ápolást, a nyugdíjaskluboknak pedig 7788 tagja van. Ezenkívül a város 100 százalékban támogatja azoknak a 65 évnél idősebb nyugdíjas polgároknak az utaztatását, akiknek havi nyugdíja kevesebb, mint 25 506,66 dinár, amire az idei évben 42 millió 750 ezer dinárt különítettek el. Ennek köszönhetően több mint ötezer nyugdíjas ember utazhat ingyen a városi és peremvárosi járatokon. Mint Ilija Đukanović elmondta, köztársasági hatáskörbe tartozik azoknak az idős személyeknek az otthonokban való elhelyezése, akik önerőből nem tudnák annak költségeit fizetni, a többiek önállóan döntik el, hogy a Gerontológiai Központ vagy a tíz, engedéllyel működő idősek otthona valamelyikének szolgáltatásait veszik-e igénybe. Hozzátette, annak ellenére, hogy még mindig vannak illegálisan működő idősotthonok, Szabadkán ez a szolgáltatás igen magas szinten van, s amennyiben felmerül a gyanú, hogy egy-egy otthon engedély nélkül működik, arról a tartományi szociális védelmi felügyelőséget kell tájékoztatni.

A város, mint a Szociális Központ alapítója, részben finanszírozza az intézmény működését is, pontosabban a helyi szociális védelmi szolgáltatásokat és az önkormányzati hatáskörbe tartozó jogok érvényesítését. A központon keresztül különféle szolgáltatásokat lehet igénybe venni, így a fogyatékkal élők számára személyes kísérőt és személyi segítőt tudnak alkalmazni, ezenkívül házassági és családi tanácsadó, illetve viselkedési problémákkal küzdő gyermekek számára létrehozott tanácsadó is működik, de a Szociális Központon keresztül különféle pénzbeli segítség is igényelhető. Ezekre a helyi szolgáltatásokra, melyeknek mintegy háromezer felhasználója van, az idei évben mintegy 16 millió dinárt fordítanak, azonban a központon keresztül legalább 11 ezer embert segítenek valamilyen módon, többek között azoknak a jogoknak az érvényesítésében is, melyeket az állam biztosít.

Illusztráció

Az önkormányzat az idős polgárok megsegítésére mintegy 42 millió dinárt költ (Fotó: Gergely Árpád)

– Ezenkívül több mint 100 ezer dinárt fordítunk olyan általános iskolás diákok utaztatásának támogatására is, akik legalább négy kilométer távolságra laknak az iskolájuktól, illetve olyan peremvárosban élő középiskolás diákok utaztatására, akik vagy Szabadkán tanulnak, vagy olyan szakra iratkoztak, amelyik nincs Szabadkán, s emiatt másik városba kell utazniuk. Pillanatnyilag 3491 tanulót támogatunk ilyen módon. Célunk, hogy továbbra is intenzíven dolgozzunk azon, hogy új beruházások valósuljanak meg és bővüljön az ipari zóna. A munkahelyek megőrzése és újak megnyitása mindenképpen előnyt élvez, de dolgozunk a kommunális és közlekedési infrastruktúrán, mely úgyszintén javítja az életminőséget, odafigyelünk a legidősebb polgárainkra és különös figyelmet fordítunk azoknak a projektumoknak a megvalósítására, amelyek megteremtik a feltételeket, hogy a képzett fiatalok a közeljövőben munkába állhassanak és szülővárosukban maradjanak.

A tanácsos még elmondta, az önkormányzat az elsődleges egészségügyi ellátás javítása terén illetékes, azaz lehetővé kell tennie, hogy a Szabadkai Egészségházak és a Szabadkai Gyógyszertárak zavartalanul működhessenek, illetve az épületek karbantartásában és az egyes egészségügyi programok megszervezésének támogatásában nyújt anyagi segítséget.

– Az idén 3,8 millió dinárt fordítunk a Szabadkai Egészségházak felszerelésének felújítására, az orvosi ügyeletek megszervezésére pedig 10,4 millió dinárt folyósítunk. A számítógépek beszerzése mellett tervben van a Peščara helyi közösség, Királyhalma és Györgyén területén működő egészségházak, valamint az egyes és kettes egészségház és a Fogászati Poliklinika felújítása, melyre 9,5 millió dinárt különítettünk el. A Szabadkai Gyógyszertárak részére 285 ezer dinárt irányoztunk elő a polgárok által összegyűjtött gyógyszerészeti hulladék kezelésére – mondta Ilija Đukanović.

Nyitókép: A Népkonyha 1100 polgárnak biztosít élelmet (Fotó: Gergely Árpád)