2024. április 25., csütörtök
EURÓPA-LIGA

Harc a nyolcaddöntőért

Idegenben osztott zakót a Lyon és a Roma

A Bajnokok Ligája után az Európa-ligában is elrajtolt az egyenes kieséses szakasz. A versenyben lévő 32 csapat közül 24 a csoportkörből kvalifikálta magát, míg 8 együttes a BL-csoportjában elért harmadik hellyel biztosította az európai folytatást. A tavalyi győztes a Sevilla, címvédésre azonban biztosan nem kerül sor, hiszen az andalúzok továbbléptek BL-csoportjukból.

Zlatan Ibrahimovićot ünneplik társai (Beta/AP)

Zlatan Ibrahimovićot ünneplik társai (Beta/AP)

A legjobb 32 között az odavágókon változatos végeredmények alakultak ki, több döntetlen mellett magabiztos hazai és fölényes idegenbeli diadalok is születtek. A legnagyobb lépést a nyolcaddöntő felé a Roma tette, az olasz fővárosiak négyet rámoltak idegenben a Villarreal hálójába kapott gól nélkül, így az előzetesen sokkal kiegyenlítettebbnek tűnő párharc második mérkőzése valószínűleg csak formalitás lesz. Ugyancsak négyet pakolt a Lyon vendégként a holland Alkmaarnak, a franciák 4:1-re ütötték ki a hazaiakat.

Fél lábbal a következő körben érezheti magát a Rosztov, a Schalke, a Beşiktaş és a Manchester United is: az oroszok 4:0-ra verték otthon a Sparta Prahát, a németek Görögországban verték 3:0-ra a PAOK együttesét, a törökök az izraeli Hapoel Beer Sheva felett arattak idegenben 3:1-es sikert, míg a Vörös Ördögök otthon Zlatan Ibrahimović mesterhármasával verték magabiztosan a St-Étienne-t (3:0).

Nyílt maradt a párharc jó néhány esetben: az orosz Krasznodar minimális eredménnyel tartotta otthon a három pontot a Fenerbahçe ellen, ugyanígy győzött a Gent a Tottenham házigazdájaként, míg a Fiorentina és a Sahtar idegenben nyert 1:0-ra a Mönchengladbach, illetve a Celta Vigo ellen. A København a Ludogorec otthonában rúgott kettőt és kapott egy gólt, az Anderlecht pedig 2:0-s előnyt szerzett a Zenit ellen hazai környezetben, de Oroszországban nehéz feladat vár még rá.

Váratlanul kis különbséggel, mindössze egy góllal, 3:2-re tudta megverni az Athletic Bilbao saját pályáján az APOEL-t, a jó helyzetkihasználó ciprusiaknak így maradt esélyük a továbblépésre. 2:2-es döntetlent játszott Romániában az Astra és a Genk, míg az Olimpiakosz–Osmanlispor és a Legia–Ajax meccseken nem született gól.