2024. március 29., péntek
MOZGALOM AZ OLIMPIA ELLEN

Kétszázhatvanezer aláírást gyűjtött a Momentum

Összesen 266 151 aláírást adott le pénteken a Momentum Mozgalom az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében – ezt Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke jelentette be a Fővárosi Választási Iroda épületénél.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke érkezik a Fővárosi Választási Iroda épületébe (Fotó: MTI)

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke érkezik a Fővárosi Választási Iroda épületébe (Fotó: MTI)

„Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket, arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről” – fogalmazott Fekete-Győr András, hozzátéve, hogy ezt megtette helyettük a Momentum.

A mozgalom vezetője nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást, ez ugyanis értékelése szerint gyávaság lenne a részükről, valamint elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét. Szerinte az is gyávaság lenne, ha a népszavazás kiírása előtt visszavonnák a pályázatot.

Fekete-Győr András az aláírásgyűjtés időszakáról azt mondta: az elmúlt 30 nap „a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb és leginkább magával ragadó időszaka volt”. Hozzátette: „több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze azért, hogy olimpia helyett modern kórházakra és sikeres, jól felszerelt iskolákra költsük ezt a pénzt”.

Sajtótájékoztatóján köszönetet mondott az aláíró budapestieknek és külön 1800 aktivistájuknak, akik hóban, fagyban, latyakban „belefektettek a magyar demokráciába”.

„Úgy látjuk, hogy ideje befejezni a rendszerváltást, az elmúlt 27 évben sajnos nem sikerült lebontani azt a falat, amit 40 év szocializmus alatt körénk építettek” – mondta Fekete-Győr András, aki szerint ha ez sikerült volna, a Momentum Mozgalom ma nem létezne.

Az MTI kérdésére elmondta: 32–35 ezer aláírást kaptak az LMP-től, 4 ezret a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, körülbelül 10 ezret az Együtt-től, 10 ezret a Párbeszédtől, az MSZP-től összesített adata nincs, de Szanyi Tibortól 170, Kunhalmi Ágnestől pedig 1600-1700 aláírást kaptak, a Momentum pedig mintegy 200 ezret gyűjtött.