Cayla babával játszva a gyermek nem örül, hanem sír

A német állami telekommunikációs hivatal szerint a My Friend Cayla játékszer személyében a valós világban is fenyegetést jelent a mesterséges intelligencia

sk

2017. február 18., 15:38 >> 2017. február 18., 20:35

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Már a családi privált szférában is fenyegetést jelentenek a különféle játékszerekbe és háztartási elektronikus eszközökbe kémkedési szándékkal illesztett lehallgató készülékek.

Fotó: theguardian.com

Fotó: theguardian.com

A német állami telekommunikációs felügyelőség betiltotta és a szülőket felkérte, semmisítsék meg azt a játékszert, amely komoly fenyegetést jelenthet a magánszférájukra, családjukra és gyermekeik fejlődését károsan befolyásolhatja. A döntésnek az egész EU-ra nézve következményei lehetnek. A németországi törvények szerint illegális cselekménynek minősül kémkedő termékeket forgalmazni és felhasználni. Ha a kereskedőknek és a felhasználóknak nem sikerül hatástalanítani Cayla baba drótnélküli kommunikációs részlegét, és a továkbiakban is azt működtetve árulják vagy játszanak vele, az most már bűncselekménynek minősül. Tekintve, hogy Egyesült Királyságból származó termékről van szó, egyelőre nem meglepő, hogy a Nagy Britanniai Kereskedők Szövetsége szerint a termék nem jelent különös veszélyt a felhasználók számára.

Ugyanakkor, a My Friend Cayla játékbabát forgalmazó guildfordi Vivid Toy Group vizsgálja, hogy, hackerek hogyan fertőzhetik meg és kémkedés céljából hogyan változtathatnak a baba rendszerprogramán, hiszen nyílván el kívánják hárítani magukról a felelősséget. Az egyszerű elektronikus gépek azonban renkívül könnyen feltörhetőek, egyes felmérések szerint a háztartásokban használt okoseszközök túlnyomó töbségét kártékony kódokkal távolról is tulajdon céljaik elérése céljából vezérelhetik, kémlelhetik hackerek, amire előre láthatóan nem lesz még a közeljövőben gyógyír.

Cayla baba, a német játékkereskedők listáján a legmenőbb 10 termék között volt 2014-ben. Lehetővé teszi felhasználójának, a gyermeknek, hogy hozzáférjen az internethez szavakkal és egy mobiltelefonos alkalmazással irányítsa Caylát. A hivatalos nevén My Friend Cayla játékszer, mint a mesterséges intelligenciás készségű chippel felvértezett háztartási készülékek zöme, képes az emberi beszéd megértésére, tehát a hangból betűzhető szöveget állít elő, s megfelelőképpen válaszolhat.

Azonban nem csak gyermek beszélgethet vele, mikrofonja felfogja a 15 méteres környezetben beszélteket is, az ebből készített betűzhető szöveget pedig aztán könnyűszerrel elérhetővé teheti illetéktelenek részére is, amikor mobiltelefonos drótnélküli kapcsolat létesül vele. Ez főként a vele játszó gyermek fejlődése szempontjából lehet káros hatással, mivel árthat, hogy egy mesterséges intelligenciás hálózat a fejlődő gyermek minden mondatát akár ellene is fordíthatja a mesterséges intelligenciákat működtető hálózatokon vagy akár a valós világban. Ami, bővebb értelmezésében a cyber hadviselés, az emberek és gépek közötti mind élessebb harc, ám főként állami és államközi kémkedés és ezzel együtt hadviselés jeleként is értelmezhető.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége