2024. április 19., péntek

Objavljeni programi Koroši Čoma Šandor i Petefi Šandor

Čekaju se kadidati preko granice- Stipendije su moguće u Maradiku i Vršcu

Ovim programima želimo da razvijemo i ojačamo zajednice gde žive Mađari, institucionalni sistem i nacionalni identitet. Državni sekretar je pored ostalog naglasio prednost programa u tome što su uspeli održati Mađarsku zajednicu o kojoj nisu omali mnogo informacija recimo u Argentini.

U Torontu je pokrenut časopis za mlade, izdati su godišnjaci, obrađene su priče nekih udruženja, oko dvesta Mađarskih večernjih škola je otvoreno. Ojačava Mađarska dijaspora, u Makedoniji je ponovo počelo predavanje na Mađarskom jeziku, u Sarajevu je otvorena Mađarska kuća- naveo je sekretar.

Komesar Greža Ištvan je rekao da je na osnovu povećanog broja potražnje za oba programa, povećan i broj stipendista. Prošle godine se za ova dva programa prijavilo skoro 800 polaznika, a ove godine se očekuje daleko više. Ceo program košta oko jednu i po milijardu evra. Za ovaj program mogu da se jave Mađarski državljani u svojim dvadesetim godinama, koji nisu prethodno kažnjavani, imaju završen srednji ili viši stepen obrazovanja, imaju stručno obrazovanje  i aktivno učestvuju u organizaciji zajednice, čuvanju tradicije i drugim aktivnostima (izviđači, pedagozi, nastavnici Mađarskog kao starnog jezika, instruktori plesa, stručnjaci za medije, bibliotekari, arhivisti, nastavnici veronauke).

Državni sekretar očekuje kandidate ne samo iz Mađarske nego i sa druge strane granice, Jer se broj stranih učesnika iz godine u godinu povećava. Bilo je mladih koji su putovali u razne gradove, Sidnej, Buenos Ajres, Klivlend, Beč.

U okviru KČŠ programa za 2017/2018 godinu, stipendija se šalje na 5 kontinenata u 24 zemlje. U poređenju sa prethodnim godinama, nema novih zemalja ali se u svim zemljama gde se program održava traže stipendije.

Petefi Šandor program će nastaviti da se primenjuje u Rumuniji, Ukrajini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i južnoj Poljskoj. U 2017. godini se proširuje i broj opština. Programi traju isto kao i prethodnih godina, KČŠ 6 meseci na južnoj hemisferi (leto i jesen 2017.) a 9 meseci na severnoj hemisferi (od septembra 2017. do juna 2018.) a PŠ program traje 9 meseci (od septembra 2017. do juna 2018.).

Oni koji su ranije učestvovali na ovim programima stipendiranja, u periodu od 5 godina mogu dva puta dobiti stipendiju. Potapi Arpad Janoš je rekao da je prijava od 15.februara na sajtovima www.nemzetiregiszter.hu,  www.korosiprogram.hu i na www.petofiprogram.hu  najkasnije do 15.marta.

Sto miliona forinti za podršku prekograničnih omladinskih zajednica

Vlada podržava omladinske zajednice sa pola miliona forinti. Prekogranične nevladine organizacije i crkvena pravna lica mogu da se prijave do 18.marta za finansiranje programa za mlade- rekao je državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Potapi Arpad Janoš u Budimpešti. Istakao je to da se program bavi raznim kulturnim i tradicionalnim aktivnostima. Ciljna starosna grupa koja može da aplicira je od 15 do 29 godina. Nepovratna donacija iznosi od 600 hiljada do 2 miliona forinti, kapara nije potrebna.

Cilj programa je da podrži Mađare koji žive van granica domovine. Prijava može da se popuni na stranici Fonda Bethlen Gabor, bgazrt.hu.