2024. március 28., csütörtök

Újabb nyelvi tücsök és bogár

Adán bemutatták dr. Hódi Éva legfrissebb nyelvészeti témájú könyvét

Még egy kis nyelvi tücsök és bogár címmel mutatták be kedden este Adán a Szarvas Gábor Könyvtárban dr. Hódi Éva legújabb kötetét, amely a Stratégiai Füzetek 12. darabjaként, a Széchenyi István Stratégiakutató Társaság kiadásában jelent meg.

Gruik Ibolya, dr. Hódi Éva és dr. Hódi Sándor a könyvbemutatón (Csincsik Zsolt felvétele)

Gruik Ibolya, dr. Hódi Éva és dr. Hódi Sándor a könyvbemutatón (Csincsik Zsolt felvétele)

A könyvbemutatón dr. Hódi Éva, a kötet szerzője köszöntötte az egybegyűlteket a szervezők, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület és a Széchenyi István Stratégiakutató Társaság nevében. A Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjainak alkalmi műsora után dr. Hódi Sándor sorozatszerkesztő mondott bevezetőt, ezt követően Ágoston Ibolya nyugalmazott könyvtáros olvasott föl részleteket a kötetből. Majd dr. Hódi Éva Gruik Ibolyának, lapunk szerkesztőjének, újságírójának kérdéseire válaszolva beszélt a kötet létrejöttéről, a benne található írásokról, valamint az anyanyelvről, a nyelvhasználatról és a nyelvápolásról.

– A kiadvány egy sorozat második kötete. Az első 2013-ban jelent meg Egy kis nyelvi tücsök és bogár címmel, és ennek a folytatása a mostani Még egy kis nyelvi tücsök és bogár. A kötet úgy született meg, hogy a helyi lapból, az adai Körképből kaptunk felkérést, hogy indítanának egy Nyelvi figyelő című rovatot, amelybe érdekes, figyelemfelkeltő nyelvi írásokat kellene írnunk. Ez tíz évvel ezelőtt volt, és szívesen elvállaltuk a feladatot. Ezekből az írásokból gyűlt össze ötven. Ez jelent meg 2013-ban Egy kis nyelvi tücsök és bogár címmel. Az azóta eltelt két-három évben további ötven írás született, amelyek részben a Körkép Nyelvi figyelő rovatában, részben a Magyar Szó Piros ceruza rovatában láttak napvilágot, és most Még egy kis nyelvi tücsök és bogár címmel jelentek meg – nyilatkozta lapunknak dr. Hódi Éva, aki elmondta, a kötetek arculata menet közben alakult ki. Az első kötet kifejezetten nyelvhelyességi és nyelvhasználati problémákkal foglalkozott, a második kötetben már azokra az újabb nyelvi jelenségekre került a hangsúly, amelyek a mostani magyar nyelvben megjelennek. Ezek részben új szavak vagy új, módosult jelentésben használatos szavak, amelyek néha meglepetéssel szolgálnak mindenki számára. A szerző közölte, hogy máris tervezi a sorozat harmadik kötetét, amelynek címe elképzelései szerint És még egy kis nyelvi tücsök és bogár lesz, és újabb ötven írást tartalmazna. Bízik benne, hogy a könyv anyaga az év végéig összeáll.