2024. április 19., péntek

Nem Valentin-, hanem Bálint-napi

Balassi Bálint művét ápolva a szegedi Ötágú síp Kulturális Egyesület XII. alkalommal szervezett február 14-ei vigasságot
Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza elragadó előadónak bizonyultak ezúttal is

Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza elragadó előadónak bizonyultak ezúttal is

Repülvén áldalak – ezt a mottót kapta a szegedi Ötágú síp Kulturális Egyesület idei Bálint-napi ünnepsége, melyet hagyományosan Balassi Bálint költészete jegyében rendeztek meg. Február 14-én este a Dugonics téri Millennium Kávéház valóban Balassi korát idézte meg. Aprók és nagyok szórakoztatására, örömére fellépett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye Fábri Géza és Fábri-Ivánovics Tünde vezetésével, valamint Fabulya Andrea, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára, továbbá a piarista gimnázium diákjai, akik egy letűnt világot idéztek meg Balassi versei előadásával.

– Tizenkettedik alkalommal szerveztük meg Bálint-napi vigasságunkat Balassi Bálint és a Balassi-karddal kitüntetett költők és műfordítók tiszteletére – nyilatkozta lapunknak dr. Horváth István Károlyné egyesületi elnök –, és minden alkalommal más-más tartalommal rukkoltunk elő. Nem mulasztjuk el azonban megjegyezni, hogy ez nem Valentin-napi vigasság, hanem Bálint-napi. A mi Bálintunk nagyon is rászolgált arra, hogy a szerelmi líra mestereként ünnepeljük. Ezt a meggyőződésünket Farkas Árpád (Székelyföld), Vári Fábián László (Kárpátalja), Tari István (Délvidék), Ferences István (Erdély) megerősítette vendégeskedése során a korábbi években, de ezt tette a vajdasági A Prima Vista együttes is.

Aprók és nagyok a Millenniumi Kávéházban

Aprók és nagyok a Millenniumi Kávéházban

Az esten tartott köszöntőjében az elnök asszony méltatta az idei Balassi-kard irodalmi kitüntetettjeit, Szikra János költőt és Nelson Ascher brazil műfordítót is, valamint reményét fejezte ki, hogy vigasságuk – mely a zenével ötvözött líra és némi bor hatására valóban azzá alakul –, hozzájárul Balassi népszerűségének, újrafelfedezésének terjedő folyamatához.

Az idei rendezvény „délvidéki beütését” gyarapította a „házigazda”, Kisimre Ferenc, Szegeden élő vajdasági újságíró is, aki Balassi korát, életét idézte fel, melyben a „szerelmetes” alkatú, törökverő költő élt, alkotott. Balassi hazafias, istenes, szerelmes és katonaversei ma is megdobogtatják az emberek szívét. Talán kevesen tudják, hogy ezt a két szót: „édes hazám” ő írta le először, s a hazáért fiatalon meg is halt.